Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин

На 22 май т.г. се състоя традиционният Национален тракийски събор „Св. св. Константин и Елена“ в едноименната църква в Одрин. Тази година се навършват 14 години от освещаването на възстановената църква и 12 години от откриването на паметника на Екзарх Антим I, издигнат от СТДБ в двора на храма.

Съборът беше уважен от Борислав Димитров, генерален консул на България в Одрин, представители на българската дипломатическа мисия в града, Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул, Радослава Кафеджийска, първи секретар в генералното консулство в Истанбул, Васил Лиязе, председател на Екзархийската фондация, Кр. Премянов, председател на СТДБ, заместник - председателите на ЦР на Съюза: Краснодар Беломорски и Михаил Вълов, членовете на Върховния комитет: Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров“ в Хасково, Цанко Атанасов, председател на ТД „Одринска епопея”, Ст. Загора, Стефан Колев, председател на ТД „Странджа“ в Бургас, член-кор. проф. Васил Проданов, директор на ТНИ, д-р Ваня Иванова, гл. редактор на вестник „Тракия”, Стефан Начев, главен секретар на Съюза, Румен Янков, Светла Пълева, отец Чъкърък и съпругата му Мария Чъкърък, тракийци от София, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Любимец, Свиленград и др.

За съжаление, тази година БПЦ не изпрати свой представител, а литургията, водена на неразбираем за българите език от гръцки свещеници, предизвика смесени чувства сред участниците в събора. Мнозинството предпочете двора на българския храм, който се оказа тесен да побере представителите на тракийци - над 500 души, дошли да почетат храмовия празник, да присъстват на празнична литургия, водена от български свещеници  и да отдадат почит пред паметника на екзарх Антим I.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Кр. Премянов поздрави присъстващите и за пореден път акцентира на значимостта на събора както за тракийци, така и за цялата българска нация. Той подчерта, че традициите, които тракийските българи съхраняват и почитат, са важни за запазването на православието и българския национален дух в този край. Той изрази благодарността си към присъстващите, дошли да засвидетелстват своята почит към българската светиня в Одрин.

Тракийци положиха цветя пред паметника на екзарх Антим I и за кой ли път с присъствието си в двора на българския храм в Турция, напомниха на българските управляващи и на БПЦ, че историята им на православни християни, е изстрадана. А нейните послания, свързани с вековната борба за свобода, достойнство и самостоятелност, трябва да се отстояват и днес.                                                   

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн