Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет” в Маджарово

На 3 октомври 2020 г., се проведе  Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет”, посветено на 107-та годишнина от трагедията на тракийските българи. Пред  пантеона в Маджарово беше почетена паметта на избитите през кървавата есен на 1913 година бежанци от района на Одринска и Беломорска Тракия.

Организатори на поклонението са Община Маджарово и Съюзът на тракийските дружества в България.

На поклонението присъстваха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, д-р Ваня Иванова от ТНИ, Тодор Коруев - гл. редактор на в. „Тракия”, Ст. Начев-гл.секретар на СТДБ, Кирил Сарджев - заместник - председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, членовете на ВК: Маргарит Петров - председател на ТД „Бойко Чавдаров” в  Харманли, Тодор Каваков - председател на ТД  в Димитровград, Кирил Киряков - председател на ТД Сливен, Милка Спасова - председател на ТД в Карнобат, Десислава Костова и Цанко Атанасов - съпредседатели на Тракийския младежки съюз при СТДБ, Зорница Радонова, стотици признателни българи и потомци на тракийски бежанци, активисти на тракийското движение, потомци и местни жители.

Официални гости на церемонията бяха Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, областният управител д-р Стефка Здравкова, народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова, кметът на Харманли Мария Киркова, кметът на Свиленград Анастас Карчев, кметът на Ивайловград Диана Овчарова, В. Вълчев - Генерален консул на Република Българи в Одрин (2015-2020), депутати, общински съветници.

Поклонението започна със запалването на жертвения огън от председателя на СТДБ Красимир Премянов и продължи със заупокойна молитва в памет на жертвите от трагичните събития край Арда.

Слово от  името на общинското ръководство произнесе Татяна Стоянова, секретар на община Маджарово.

В обръщението си към присъстващите  областният управител д-р Стефка Здравкова заяви.„В този ден на памет бих искала да споделя възхищението си от смелостта и храбростта на войводите Руси Славов, Димитър Маджаров и техните чети. Точно те, преди 107 години, тук, край̆ Ятаджик, са готови да дадат в жертва собствения си живот, за да спасят хиляди прогонени Българи. Искам да изкажа и уважението си, към потомците, които въпреки пропитите с кръв земи от невинните жертви, отговарят по най-достойния начин „не забравяй̆, но не отмъщавай̆“. Тя подчерта, че събития като тези от 1913 г. трябва да се помнят и за тях трябва да се говори, а паметта на жертвите не трябва да се забравя.

„Днес е ден на поклон, памет и признателност. Клетата съдба на тракийците никога няма да потъне в забвение. Събираме се заедно, за да почетем паметта и да повторим силния завет на тракийците „Прощаваме, но не забравяме“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя подчерта, че подчерта, че никакви интереси - нито глобални, нито двустранни, нито национални, не се оправдание за смъртта на невинни хора. „Напоената с кръв земя помни и рано или късно дава своята присъда на онези, които са дръзнали да го допуснат“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че българската държава е в дълг пред тракийските бежанци, които трябва да получат справедливост. „Аз и президентът Радев винаги при двустранни срещи поставяме въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци. За съжаление, тази тема през последните години излезе от дневния ред на българското правителство“, изтъкна Илияна Йотова и отбеляза, че с енергията и волята на тракийците въпросът няма да бъде забравен.

В словото си председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов благодари на президентската институция, че не изоставя въпроса за справедливостта и на Община Маджарово за организацията на мероприятието. Той подчерта, че Маджарово е едно от местата на паметта, а политиката на съхранение на българската памет е основна задача на СТДБ.

Актьори от Хасковския театър изпълниха вълнуващ спектакъл по стихове на големия поет Ивайло Балабанов.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите край Ятаджик през 1913 г.

На Пантеона венци на признателност поднесоха вицепрезидентът на България Илияна Йотова и официалните гости, представители на: Съюза на тракийските дружества в България, Тракийския научен институт, НТИ „Завръщане към корените“, тракийски дружества - членове на СТДБ, потомци на тракийски бежанци и признателни граждани.

След церемонията официалните лица поднесоха цветя и на паметниците на воеводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн