Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин

На 6-ти май 2018 г. се проведе традиционният Национален тракийски събор в двора на  българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин. Това е значимо събитие както за тракийци, така и за цялата българска нация, което се провежда на територията на днешна Турция.

На събора присъстваха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Кирил Сарджев - заместник-председател на Върховния комитет на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров”, Хасково, Михаил Вълов - заместник-председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия”, Ямбол, Кр. Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Цанко Атанасов - член на ЦР на СТДБ,  съпредседател на ТМСБ и председател на ТД „Одринска епопея”, Ст. Загора, Васил Вълчев - Генерален консул на Република  България в Одрин, представители на Генералното консулство на Република България в Истанбул, представители на тракийци от София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол и др.

И тази година, спазвайки православните традиции и верни на българския национален дух,  на събора се стекоха стотици българи, за да отдадат своята почит към Св. Великомъченик Георги и да поставят венци и цветя пред паметника на Антим Първи.

Традиционната литургия тази година беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в съслужение с митрополита на Александруполис.

Представители на тракийци, начело с председателя на СТДБ Кр. Премянов поднесоха венци и цветя пред паметника на Антим Първи в двора на църквата „Св. Константин и Елена”.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн