Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин

На 6 май 2024 г. се проведе традиционният Национален тракийски събор в българската църква „Свети Георги“ в Одрин, която има храмов празник. На този ден Светата Православна Църква почита подвига на един от най-великите български светци, загинал за вярата.

Националният тракийски събор, организиран от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт, за поредна година събра тракийци, дипломати и граждани на Одрин за почит към светеца. Празникът беше уважен от Борислав Димитров, генерален консул на България в Одрин, представители на дипломатическата ни мисия в града, Краснодар Беломорски, зам.-председател на ЦР на СТДБ, членовете на Върховния комитет: Кирил Сарджев, член на ЦР на Съюза и председател на ТД „Георги Сапунаров“ в гр. Хасково, Маргарит Петров, зам.- председател на ВК и председател на ТД „Бойко Чавдаров“ в гр. Харманли, Цанко Атанасов, член на ЦР на Съюза и председател на ТД „Одринска епопея” в гр. Ст. Загора, Хубен Стефанов, тракийски българи от дружествата в Бургас, Стара Загора, Ямбол, Харманли, Хасково, Ивайловград, Свиленград, Мария Чъкърък и синът й Георги.

В чест на светеца войн архимандрит Атанасий и български свещеници отслужиха Божествена Света Литургия, последвана от литургични песнопения. В края на богослужението архимандрит Атанасий се обърна към присъстващите с вдъхновено патриотично слово.

Спазвайки православните традиции, верни на българския национален дух,  тракийци почетоха светеца и паметта на покойния отец Александър Чъкърък. От името на СТДБ, ТНИ и тракийските дружества бяха положени цветя на гроба на отец Чъкърък и пред паметника на Екзарх Антим I в двора на църквата „Св. Константин и Елена”.

Националният тракийски събор в Одрин е утвърден трайно в календара на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт, които последователно отстояват идеите си за защита на българщината и православието както в страната, така и извън територията на България. Това е значимо събитие както за тракийските българи, така и за цялата българска нация, което се провежда на територията на днешна Турция.


 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн