Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Славейно отбеляза 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Тазгодишният национален събор, който се проведе на 4 и 5 август 2018 г. в смоленското село Славейно, бе посветен 115-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание.

Традиционни организатори са Съюзът на тракийските дружества в България, община Смолян, кметството в с. Славейно, ГПК „Мурджов пожар”, читалище „Съгласие 1883” и Църковното настоятелство в с. Славейно.

Програмата започна на 4 август с панихида в памет на загиналите във въстанието, отслужена в храм „Св. пророк Илия” и продължи с тържествен концерт, митинг и заря.

Участие в тържествата взеха председателят на СТДБ Красимир Премянов, членовете на Върховния комитет Дора Янкова, която е и народен представител в 44 НС, и Тодор Коруев - главен редактор на в. „Тракия”, Цанко Атанасов – член на ЦР на Съюза и председател на ТД - Ст.Загора, Мария Консулова – председател на тракийското дружество в Смолян, Величко Пачилов – почетен председател на Централен клуб „Родопи”, тракийци от редица градове на страната, местни граждани и гости на Славейно.

Слова за ролята и значението на Илинденско-Преображенското въстание в историята на България и за запазване на националната памет произнесоха  проф. Иван Маразов и доц. Митринов.

Приветствие към присъстващите произнесе и Кр. Премянов, който акцентира на българския характер на въстанието

Днес в местността „Хайдушки поляни” пред паметника на преображенци и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови бяха поднесени венци и цветя.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн