Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор - поклонение „Ден на тракийската памет“

Традиционният Национален тракийски събор - поклонение „Ден на тракийската памет“, организиран от Съюза на тракийските дружества в България и община Маджарово, събра и тази година потомци на тракийски българи и гости от цялата страна в източнородопския град. Официален гост беше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

В поклонението участваха Митко Петров, заместник областен управител на Област Хасково, кметовете на Свиленград Анастас Карчев и на Маджарово Ерджан Юсуф, зам. кметът Иван Семерджиев, Татяна Стоянова - секретар на Община Маджарово, директорът на ДГС в Маджарово, Николай Панайотов - секретар на Община Ивайловград, народни представители, общественици, кметове и зам. кметове от региона, Кр. Премянов, председател на СТДБ, зам. председателите на ЦР на СТДБ: Краснодар Беломорски, председател на Софийското дружество и Михаил Вълов, председател на ТД „Тракия“ в гр. Ямбол, зам. председателите на ВК на СТДБ: Маргарит Петров, председател на ТД „Бойко Чавдаров“, Харманли и Кирил Киряков, председател на ТД „Лазар Маджаров", Сливен,  Тодор Каваков - председател на ТД „Капитан Петко войвода“, Димитровград, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на ТД „Одринска епопея“, Стара Загора и съпредседател на ТМСБ, Десислава Костова, член на ЦР на СТДБ и съпредседател на ТМСБ, членовете на ЦР на СТДБ: член-кор. проф. Георги Михов и член кор. проф. Васил Проданов - председател на ТНИ, посланик Георги Димитров, проф. Георги Янков-заслужил професор на УНСС, проф. Св. Елдъров - член на УС ва ТНИ, д-р Ваня Иванова -  главен редактор на в. „Тракия“, представители на тракийци от София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Харманли, Любимец, Димитровград, Казанлък, Крумовград, Сливен, Ямбол, Маджарово, ученици от СУ „Димитър Маджаров” в гр. Маджарово и др.

Церемонията започна със запалването на жертвения огън от председателя на СТДБ Кр. Премянов  и продължи със  заупокойна молитва в памет на жертвите от трагичните събития край Арда, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия.

Слово от  името на общинското ръководство произнесе Татяна Стоянова, секретар на община Маджарово. Тя подчерта необходимостта „да помним миналото и да предаваме от поколение на поколение историческата истина, за да не се повтаря никога повече.“

От името на ръководството на СТДБ бе изказана на благодарност на Кирил Сарджев - председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, на д-р Карамфила и д-р Тодор Тодорови – потомци на тракийски бежанци от Доган Хисар  и на  всички спонсори, съдействали за организиране на поклонението.

В словото си Красимир Премянов акцентира на трагедията на тракийските бежанци и изтъкна, че все още не са изпълнени докрай заветите на тракийските герои. Той поздрави ръководството и жителите на Маджарово с 50-годишния юбилей от обявяването му за град и връчи поздравителен адрес на кмета Ерджан Юсуф.

В изказването си вицепрезидентът Илияна Йотова припомняйки трагичната история с избиването на 2000 деца, жени и старци край Маджарово през 1913 г., попита „има ли политическа доктрина, има ли геополитически интереси, има ли политика, които биха оправдала тази трагедия?“ Отговорът й бе категорично не.

Йотова отправи критика към авторите на учебници, че за тези исторически събития не се пише почти нищо. Всяка година някакви уж много „образовани“ хора не просто свалят, а късат цели страници от българската история, посочи вицепрезидентът. Кой има нужда да се обезличава тази история? Защо точно за този период има сили, които искат това да се забрави, попита Йотова. Защото когато унищожаваш тези страници, ти унищожаваш душата на един народ, смята тя.
„Днес повече от всякога трябва да се замислим и да настояваме тези, които взимат решения за България, да не пипат българската история, защото тя е свята. Някои политици грешно смятат, че е достатъчно българинът само да бъде нахранен. Българите сме оцелели, защото сме се борили за справедливост и почтеност на самите нас и на тези, които избираме“, изтъкна вицепрезидентът.

Йотова благодари на Съюза на тракийските дружества и община Маджарово, че за поредна година организират поклонение пред паметта на невинните жертви. „Тази земя е напоена с много трагизъм. Само на 50-ина километра оттук са избити и 200 деца пеленачета, които можеха да пораснат като достойни българи. Неслучайно проф. Милетич сравнява Маджарово с Батак“, заяви Йотова. Тя подчерта героизма на обикновените хора, на славните войводи, които спасяват мнозина.

Актьорите от Хасковския театър Стефан Цирков и Иванка Шекерова изпълниха рецитал по стихове на големия тракийски поет Ивайло Балабанов.

Последва едноминутно мълчание, с което бе почетена паметта на жертвите край Ятаджик през 1913 г.

Венци на признателност пред пантеона-костница бяха поднесени от участниците в поклонението, от всички тракийски дружества-членове на СТДБ, от кметове на общини, граждани и гости на Маджарово.

Програмата продължи с поднасяне на цветя пред паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко войвода. Пред паметника на патрона на Тракийската организация представители на хор „Яни Попов“ към едноименното дружество в Ивайловград изпълниха песни в негова памет. Представители на  ТД „Тракия 1922“ от Крумовград  се включиха с изпълнения на стихове, лично творчество на Лиляна Караджова, уважаван член на дружеството в източнородопския град:

Тракийски събор се проведе,
в Маджарово и тази година.
От цялата страна доведе 
доста хора, а не малцина.
Поднесоха се венци на пантеона 
от всички българи дошли, 
не само от региона.
Почетоха се мъртвите души.
С речи и стихове известни,
изказахме своето уважение.
С български, хубави песни,
бе нашето преклонение.

Поклон пред паметта на жертвите!

На централния площад в Маджарово бе експонирана изложба, подготвена от Тракийския научен институт и Съюза на тракийските дружества в България. Посветена на бележити годишнини в тракийското движение, тя предизвика интереса на участниците и гостите на събора-поклонение. Изложбата беше открита от проф. Светлозар Елдъров, който представи паната.

По случай навършването на достолепна годишнина председателят на хасковското тракийско дружество Кирил Сарджев беше награден със златен медал „Капитан Петко войвода“ с лента от председателя на СТДБ Красимир Премянов. Зам. председателят на ЦР на Съюза Краснодар Беломорски прочете поздравителен адрес към юбиляря.

Програмата завърши с концерт на ПАНПТ „Китна Тракия“ към ТД „Г. Сапунаров“, Хасково.



 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн