Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Национална конференция на тема: “Тракия в българската национална идентичност”

Днес се проведе Национална конференция на тема: “Тракия в българската национална идентичност”. Конференцията е посветена на 100-годиншнината от Балканската война, която се води на територията преди всичко на Тракия и води до драматични обрати в съдбата на населението в този регион.

Организатор на конференцията е Тракийският научен институт, с активното съдействие на  Съюз на тракийските дружества в България, в чиито дом в София на ул. „Стефан Караджа”-7, се проведоха заседанията на конференцията.

Приветствено слово към участниците в националната конференция произнесе Кр. Премянов - председател на СТДБ.

Във форума, който беше открит от  член кор. проф. В. Проданов – директор на ТНИ, участваха водещи специалисти – историци, икономисти, философи, активни дейци на тракийски дружества от различни краища на България, потомци на тракийски българи като проф. Д. Порязов, Емилия-Боряна Илиева Славкова и др. Конференцията беше уважена от ген. Ангел Марин - Вицепрезидент на Република България (2002-2012), от професор д.и.н.Трендафил Митев – председател на Македонския научен институт, както и от млади български историци от БАН, изкушени от тракийската проблематика.

В рамките на програмата научните доклади бяха разделении  в четири основни сесии, ръководени от проф. Иван Филчев, проф. Васил Проданов – директор на ТНИ, проф. Светлозар Елдъров  и проф. Илия Тодев - директор на Института за исторически изследвания при БАН.

Задълбочените доклади на участниците, в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд, се радваха на повишен интерес и предизвикаха дискусия сред присъстващите в залата.

Докладите от научната конференция ще бъдат публикувани в Известията на ТНИ.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн