Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално честване на 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода

Днес, 18 декември 2019 г. се навършват  175 години от рождението на Капитан Петко Войвода (18.12.1844 – 07.02.1900) - символ на тракийското движение и български национален герой.

Под мотото на тази годишнина и под патронажа на Румен Радев - Президент на Република България, бяха реализирани мероприятията от Програмата на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт през 2019 г.

Кулминацията в националните тържествата за 175-та годишнина на Капитан Петко Войвода, бяха организирани днес от Съюза на тракийските дружества в България и Столична община в София, с откриването и освещаването на  бюст-паметник на легендарния войвода в „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина, редом с паметниците на Ботев и Левски.

Паметникът на Капитан Петко Войвода в Борисовата градина в столицата е дело на проф. Валентин Старчев. Инициативата за поставянето на монумента е на Съюза на тракийските дружества в България. Тя стана възможна благодарение на подкрепата Столична община и на всички тракийци, които с доброволни дарения участваха в благородното и патриотично дело.

В церемонията  участваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, Румен Радев - президент на Република България, Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община, доц. д-р Тодор Чобанов - заместник - кмет на Столична община, Йоана Христова - заместник - кмет на Столична община, генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов - заместник министър на отбраната, Милен Люцканов - заместник министър на външните работи, ген. (о.з.) Златан Стойков - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, арх. Анастас Карчев - кмет на Община Свиленград, Краснодар Беломорски – зам.-председател на ЦР на СТДБ, Михаил Вълов - заместник председател на ЦР на СТДБ и председател на Тракийско дружество „Тракия” в Ямбол, ген. Тодор Бояджиев - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Чавдар Георгиев - член на ЦР на СТДБ, Ст. Начев-главен секретар на СТДБ, Петър Янков - зам.председател на ВК на СТДБ и председател на ТД   „Петко Войвода“ в Перник, членовете на ВК на СТДБ: Цанко Атанасов -председател на ТД „Одринска епопея“ в Ст.Загора и съпредседател на Тракийския младежки съюз при СТДБ, Нели Ташева - председател на ТД „Стоян Мавродиев” в Търговище, доц. д-р Георги Йорданов - председател на ТД „Войвода Руси Славов” в Пловдив, Костадинка Димитрова - почетен председател на Тракийско  дружество "Капитан Петко Войвода" в Казанлък, Милка Спасова - председател на Тракийското дружество в Карнобат, д-р Ваня Иванова - член на ръководството на ТЖС, д-р Ваня Стоянова - научен секретар на ТНИ, Божанка Богданова - председател на Националната тракийска инициатива „Завръщане към корените“, Недялко Комнев - председател на Централен клуб „Ветерани тракийци”, В. Пачилов - Централен клуб „Родопи”, Донка Петрова, Мария Божкова, Тодор Коруев - гл. редактор на в. „Тракия”, трaкийци oт цялa Бългaрия  - от София, Варна, Стара Загора, Пловдив, Търговище, Казанлък, Ямбол, Карнобат и др., депутати, представители на политически партии, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на Руското посолство в България, граждани и гости на столицата..

Официалната церемония  започна с приемане на  почетния строй на Националната гвардейска част от Румен Радев - Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, продължи с прерязване на лентата от Кр. Премянов, Румен Радев и Йорданка Фандъкова и с отслужването на водосвет.

В приветствено слово към събралото се множество Кр. Премянов - председател на СТДБ, припомни основните мероприятия, реализирани от Съюза за честване на 175 години от рождението на легендарния български войвода, като акцентира на поставянето на паметник на Капитан Петко Войвода на държавната граница на Република България при едноименния граничен пункт с Гърция, на Националната научна конференция, проведена във Варна, а за бюст-паметникът му в Борисовата градина подчерта, че заслужено заема своето място до Левски и Ботев.

Председателят на СТДБ благодари на автора на паметника проф. Валентин Старчев, на Столична община и на всички тракийци, с чиито усилия и доброволни дарения е реализирано това патриотично и благородно дело в памет на легендарния войвода, патрон на тракийци.

В словото си доц. д-р Тодор Чобанов - заместник - кмет на Столична община заяви:

„Борисовата градина, сърцето на нашия град, е замислена и създадена освен като парк и като място на паметта. Вече много поколения софиянци и българи се разхождат тук сред образите на най-бележитите българи на всички времена. Нашите деца прохождат край революционери и поети, край композитори и общественици, край достойните люде записали имената си в историята на България със златни букви. Сред тези светли образи се откроява гордият лик на една легенда Петко Киряков, превърнало се още приживе в легенда за българите от Беломорието и Родопите“.

„Нека тук, край новия му паметник, в Борисовата градина да си припомняме отново и отново за героизма и волята на този невероятен човек, който отдаде целия си живот за отечеството и умря с отворени очи вперени в свободата на българите в македонския край. Поклон пред паметта на Капитан Петко войвода. Да живее България“, завърши Тодор Чобанов.

В словото си Президентът Радев обобщи смисъла на днешния ден:

„За мен е чест в годината, в която отбелязваме 175 години от рождението на Капитан Петко войвода, да отдадем поредният знак на признателност към великия революционер и борец за свобода“

Държавният глава подчерта, че „Алеята на бележитите българи“ събира онези, които със слово и оръжие са посветили живота си на свободата и благоденствието на българския народ, а техните паметници напомнят за предизвикателствата, борбите и върховете в националния ни летопис. „От днес своето заслужено място тук има и великият борец за свобода, едно от най-тачените лица на тракийската кауза - безсмъртният Капитан Петко войвода“, посочи Румен Радев.

„Днес той заема своето място сред бюстовете на Левски и Ботев, на Делчев и Александров като един от най-големите закрилници на Родопите и Беломорието и е сред колосите на национално-освободителното ни движение“, каза още президентът. По думите му стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история са много, но Капитан Петко Войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност.

Държавният глава благодари на Съюза на тракийските дружества в България, на Столична община, на проф. Валентин Старчев, затова че с общи усилия са успели да реализират този значим принос към родната памет на българите. „Аз съм убеден, че този паметник няма да запустее така, както и името на Капитан Петко Войвода се носи през София, през Рим до Антарктида. Убеден съм, че и идните поколения ще намират в него пример за родолюбие, достойнство и мъжество. Поклон пред паметта и делото на великият българин Капитан Петко Войвода“, завърши словото си Румен Радев.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, водоосвещението на паметника възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеник Костадин Тренев, свещеник Димитър Николов, свещеник Георги Марков, дяконите Петър Славов, Сотир Христов и Пламен Николов.

В церемонията се включиха ученици от столичните I-во СУ „Пенчо П. Славейков”, 2-ро СУ "Емилиян Станев", 129-то ОУ "Антим Първи", 148-мо ОУ "Проф. Любомир Милетич".

С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на Капитан Петко Войвода.

Божанка Богданова - председател на Националната тракийска инициатива „Завръщане към корените“ и член на ВК на СТДБ разпръсна край паметника пръст от Доган Хисар (Есеми) - родното място на Капитан Петко Войвода, и от неговия гроб, който се намира във Варна.

Честването завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Войводата.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн