Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ в Чепеларе

За шеста поредна година в родопския град Чепеларе се проведоха Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“, организирани от Община Чепеларе, Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.

На 14 септември пред паметника на легендарния войвода се състоя официалното откриване с церемония по произнасяне на слова,  възстановка по посрещане на Войводата и поднасяне на венци и цветя.

Участие в празниците взеха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев, заместник областният управител Красимир Даскалов, членовете на ВК на СТДБ: Краснодар Беломорски- зам.-председател на ЦР на СТДБ, проф. Св. Елдъров и Стоян Райчевски, депутатът д-р Красимир Събев, тракийци, гости и граждани на Чепеларе.

Кметът Община Чепеларе Боран Хаджиев откри тържествата със слово, в което припомни факти за подвизите на Капитан Петко войвода като закрилник на родопчани.

Председателят на СТДБ Кр. Премянов приветства домакините, поздрави ги с 60-годишнината от обявяването на Чепеларе за град и връчи поздравителен адрес на кмета Хаджиев. В словото си той подчерта, че великият революционер, борецът за свобода на Тракия и Родопите - Петко войвода е пример за родолюбие, достойнство и мъжество, и открои важното място на Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ в календара на Тракийската организация.

Пристигането на Капитан Петко на кон и неговата чета бе пресъздадено пред паметника на Войводата на ул. „Васил Дечев“, в непосредствена близост до мястото, където се е помещавал щабът му. Във възстановката участваха ДТС към НЧ „Родопска искра 1880“ - Чепеларе, Гайдарски състав „Петко Войвода“, Сдружение „Родопски хайдути“ и др.

Последва тържествено шествие към площад „Олимпийски“ в центъра на Чепеларе, където програмата продължи с представяне на  пътеводител и кратък филм на видео стена, реализирани по проект „Мост на културното наследство на МИГ Преспа и МИГ Ардино- Джебел“., последвани от представянето на изложба на автентични оръжия, богата концертна програма на самодейни състави от общините Чепеларе, Лъки и Баните и програма за деца.

В градската градина бяха представени фотодокументалната изложба „Тракийската епопея. Борба за свободата на тракийските българи“ и том II на Енциклопедия „Тракия“.

Изложбата беше представена от проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, член на УС на ТНИ и един от авторите й. С илюстрации и кратки исторически текстове тя разказва за миналото на тракийските българи след 1878 г. до 30-те години на ХХ век: за усилията им за изграждането на училища и църкви; за участието им в легалната и въоръжена борба за национално освобождение и обединение; за етнодемографските промени в Източна и Беломорска Тракия в резултат на политика на Османската империя за тяхното обезбългаряване и за противодействието от българска страна с различни политически и дипломатически средства. Фотоси и архивни документи представят разорението на тракийските българи през 1913 г. и бежанския въпрос след Втората национална катастрофа. Прогонени от родния край  и намерили подслон в България, тракийските бежанци се организират, за да защитават своите човешки, социални и имуществени права. За тяхната дейност разказват три от паната в изложбата. Те съживяват образите на видни фигури на тракийското движение и представят масовите тракийски прояви от 20-те и 30-те години на XX век. Техните потомци днес пазят паметта за героите и мъчениците на Тракия, прекланят се пред техния подвиг и предават на поколенията завета „Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

Експозицията е подготвена от подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Регионален исторически музей – Бургас, Регионален исторически музей – Кърджали. Нейни автори са проф. дин Светлозар Елдъров, Стоян Райчевски, проф. д-р Боряна Бужашка, доц. д-р Ваня Стоянова. Дизайнът и предпечатната подготовка са дело на художника Михаил Танев.

Стоян Райчевски представи том II на Енциклопедия „Тракия“, като акцентира на значимостта на изданието, което е безценен носител на историческата памет за етнографията, фолклора и езиковите особености на тракийските българи. Той запозна присъстващите с редакционната колегия и авторите на том II – изследователите Стоян Райчевски, доц. д-р Валентина Ганева-Райчева, д-р Ваня Иванова, доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Георги Митринов, които са работили върху статии за поминъка на българите в Тракия, тяхното народно облекло, календарните им обичаи и жилищната архитектура, говорното богатство на българите от Южна Тракия, Странджа и Родопите, словесното им фолклорно творчество, представено чрез приказна и неприказна проза, фолклорната музикална култура, биографичните статии на изтъкнати записвачи и учени етномузиколози, за изявени музикални изпълнители, читалища към съществуващите тракийски дружества, песенните и танцови фолклорни състави, чрез които тракийци съхраняват и разпространяват богатото фолклорно наследство и участват в Национални и Регионални тракийски фолклорни събори.

Екземпляр от том II на Енциклопедия „Тракия“ бе подарен на  кметството в гр. Чепеларе.

От името на СТДБ и на ТНИ бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Капитан Петко войвода.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн