Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“

За пета поредна година град Чепеларе бе домакин на Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“. Организатори на празниците са Община Чепеларе и Съюз на тракийските дружества в България.

В церемонията по откриването на празниците участваха Боран Хаджиев - кмет на община Чепеларе, Илин Димитров - служебен министър на туризма, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, членовете на ВК на СТДБ: д-р Ваня Иванова и Мария Божкова, член кор. проф. Васил Проданов, директор на ТНИ, граждани и гости на Чепеларе.

Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев поздрави участниците в празниците, които вече са постоянна част от културния календар на града. В словото си той заяви:

„За мен е изключителна чест да Ви приветствам днес в Чепеларе, за да отдадем всички заедно заслужена почит и уважение към живота и делото на „великана“ Капитан Петко войвода. За нас, родопчани, той е символ на свободата. Родовата памет на предците ни ще пази и предава вечно спомените за него и славната му чета, бранила Родопите и Беломорска Тракия. В Чепеларе той пристига през месец август 1878 година, непосредствено след Берлинския конгрес и решава да организира именно тук отбрана. Основава щаб, в който храбри патриоти от цяла България започват да се стичат, за да окажат подкрепа и обединение в святото му дело. Реално той и неговите четници остават в града за по – малко от година, но в този период жителите на Чепеларе и околностите се радват истински на свободата си. Затова признателното родопско население издигна паметник, в чест на бранителя Капитан Петко войвода. Паметникът в Чепеларе е открит на 22 септември 2004 година в чест на 160 години от рождението му.
За пета година Община Чепеларе организира Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“, за да помнят и знаят сегашните и идните поколения какви герои ражда България. Нека в този ден отдадем заслужена почит към онези, които ни дадоха пример за единство, саможертва и висок патриотизъм в името на народа.
Пожелавам Ви здраве, родолюбив дух и самочувствие от делата Ви.
Да бъдем достойни българи с гордо вдигнати глави!“

Председателят на СТДБ Красимир Премянов поздрави Общинския съвет и кмета на Чепеларе за патриотичната инициатива, на която СТДБ е съорганизатор като подчерта, че целите на празниците съвпадат с целите на Съюза, защото Родопите са тракийска планина и крепост на българщината, а легендарният войвода е патрон на СТДБ. Той припомни накратко биографията на легендарния войвода, издигнал се до най-възвишения идеал за свобода и независимост на България, и неговата безкористност.

Министър Димитров подчерта значението на подобни инициативи, които придават неповторим автентичен дух, привличайки повече посетители и допринасят за устойчивото развитие на регионите и местните общности. „Само познавайки миналото, ще можем да градим успешно бъдещето си. В дни на разделение и смут имаме все по-голяма нужда от лидери и истински патриоти. Подобни събития пазят паметта ни жива, каза той пред присъстващите.

Жителите на Чепеларе символично посрещнаха Капитан Петко войвода в родопския град и поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на легендарния закрилник. С тържествено шествие всички се отправиха  към площада в Чепеларе, където прославения хайдутин бе посрещнат от любими негови песни. Гостите на празника имаха шанса да се докоснат до автентичната пушка на легендарния Капитан Петко войвода, която от 1952 г. се съхранява в Историческия музей „Стою Шишков“ в Смолян.

Директорът на Тракийския научен институт проф. Васил Проданов представи изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“, която бе част от програмата на празниците. Експозицията е дело на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт. За създаването ѝ са ползвани материали от Държавна агенция „Архиви“, архиви на БАН и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Показаните пана разказват 125-годишата история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес. Разположена в градинката до площад „Олимпийски“ в Чепеларе, изложбата предизвика интереса на гостите и гражданите на родопския град.

Празниците продължиха с концертна програма, в която участваха над 40 гайди, самодейни състави и изпълнители. 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн