Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в комитското село Славейно

Националните чествания на 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в родопското село Славейно започнаха на 5 август т.г. с панихида в памет на загиналите във въстанието, отслужена в храм „Св. пророк Илия“ и продължиха с тържествен митинг, концерт, заря и полагане на венци пред паметниците на Илинденци и Преображенци, пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови.

Традиционни организатори са кметството в с. Славейно, Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт,  община Смолян, ГПК „Мурджов пожар”, читалище „Съгласие 1883” и Църковното настоятелство в селото.

Тържеството бе открито от кмета на с. Славейно Тодор Рудев, който представи участниците и гостите на събора и приветства жителите на селото. Участие в събора взеха Зарко Маринов, заместник-областен управител на област Смолян,  Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски, заместник-председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, членовете на ВК на СТДБ: член кор. проф. Георги Михов, Ангел Коджаманов, бивш областен управител на гр. Кърджали, Златка Петрова, председател на ТД „Родопска слава“ в Смолян, Дора Янкова, Стоян Райчевски, Даниела Коджаманова, председател на филиала на Тракийския научен институт в гр. Кърджали, тракийци и родопчани от Смолян и Славейно.

Слово за ролята на комитското село Славейно в Илинденско-Преображенското въстание произнесе Дора Янкова (целият текст на словото ще бъде публикуван в бр. 16 на в .Тракия).

Стоян Райчевски представи том I на Енциклопедия „Тракия“, издание на СТДБ и ТНИ. Той акцентира на значимостта на изданието като безценен носител на историческата памет за тракийското движение, в един изключителен по широта времеви период. Очерта различни детайли от процеса на съставянето на енциклопедичния труд, който дава възможност на читателите да се докоснат изключително важни факти и събития.

В приветствието си към присъстващите председателят на СТДБ Кр. Премянов открои важното място на събора в  Славейно в националния тракийския календар. Екземпляр от Енциклопедия „Тракия“ бе подарен на  кметството в с. Славейно , на местното тракийско дружество и на ТД „Родопска слава“ в гр. Смолян.

От името на СТДБ и на ТНИ бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Илинденци и Преображенци, и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови.

Този проект е осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн