Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национални тържества за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание в родопското село Славейно

Националните чествания, посветени на 119-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в родопското село Славейно започнаха на 6 август т.г. (събота) с панихида в памет на загиналите във въстанието, отслужена в храм „Св. пророк Илия“ и продължиха с тържествен митинг, концерт, народно веселие и изложба „Камък върху камък. Каменните мостове в Родопите“.

Традиционни организатори на честванията са: Община Смолян,  Съюз на тракийските дружества в България, Кметството в с. Славейно, ГПК „Мурджов пожар“, НЧ „Съгласие-1883“, Църковно настоятелство в с. Славейно.

Участие в тържествата взеха Кр. Премянов, председател на СТДБ, Михаил Вълов, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в гр. Ямбол, Кирил Киряков, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Лазар Маджаров“, Сливен, членовете на Върховния комитет на Съюза: член-кор. проф. Георги Михов, член кор. Иван Гранитски, доц. Митринов, Ангел Коджаманов, Стоян Райчевски, Дора Янкова, тракийци и жители на Славейно.

Тържественият митинг бе открит от кмета на Славейно Т. Рудев. Той представи участниците и гостите и приветства жителите на селото. Слово за ролята и значението на Илинденско-Преображенското въстание произнесе Иван Гранитски. Той акцентира на факта, че неговите водачи и идеолози следват примера на апостолите на Априлското въстание и се опитват да пробудят моралната съвест на Европа. По своя характер и цели Илинденско-Преображенското въстание е продължение на българската национално-демократична революция и проява на непобедимата морална сила на нашия народ. За да помним и предаваме на поколенията великата саможертва на въстаниците и техният патриотизъм, те трябва да заемат своето достойно място в учебниците по история.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов подчерта, че честването на Илинденско-Преображенското въстание в Славейно е едно от големите и важни събития в календара на Тракийската организация и  акцентира на българския характер на въстанието.

Тържествената част  приключи със заря.

На 7 август в местността „Хайдушки поляни” пред паметника на Преображенци и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови бяха поднесени венци и цветя.


 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн