Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение в с. Аврен

На 25 септември 2021 г., в крумовградското село Аврен се проведе Национално тракийско женско поклонение в памет на избитите 42 жени и деца от село Манастир.

Поклонението бе организирано от Съюза на тракийските дружества в България, Националния тракийски женски съюз при СТДБ, Тракийско дружество „Тракия-1922” със съдействието на община Крумовград и и кметството в с. Аврен.

Заради противоепидемичните мерки в поклонението участваха ограничен брой представители на Съюза на тракийските дружества в България, ТЖС, ТНИ, представители на кметствата в Крумовград и Аврен.

В поклонението участваха Кр.Премянов, председател на СТДБ, Кр. Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Кирил Киряков, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД Лазар Маджаров, Сливен, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на Старозагорското тракийско дружество и съпредседател на ТМСБ, Десислава Костова, член на ЦР на СТДБ и съпредседател на ТМСБ, членовете на ВК на СТДБ: Иванка Мечева, съпредседател на ТЖС, Елена Мурджева, съпредседател на ТЖС и председател на ТД „Одринска епопея“ в Поморие, Ангел Коджаманов, Мариана Ликова, председател на ТД „Тракийско сърце” в Кърджали, Веселин Костов, председател на Тракийско дружество „Тракия-1922” в Крумовград, д-р Ваня Иванова, член на ТНИ и изп. длъжността главен редактор на в. „Тракия“, Неждие Акиф, зам.кмет на община Крумовград, Милена Алекова, кметски наместник на с. Аврен, Димитър Антонов, бивш кметски наместник на с. Аврен, тракийци от София, Ст.Загора, Ямбол, Созопол, Кърджали, Поморие, Димитровград, активисти на тракийското движение.

Програмата  започна със заупокойна молитва, отслужена  в църквата „Свети Иван Рилски“ в Крумовград,  в памет в памет на избитите жени и деца от село Манастир.

Поклонението пред паметника на жертвите в с. Аврен беше открито от Веселин Костов - председател на Тракийско дружество „Тракия-1922” в Крумовград, който отправи предложение към ръководството на СТДБ и на ТЖС да се направят постъпки през БПЦ за канонизирането като мъченици на избитите жертви.

Иванка Мечева - съпредседател на Тракийския женски съюз произнесе слово, в което напомни за непреходния смисъл на поклонението и прочете стихотворения от тракийския поет Ивайло Балабанов. Тя подкрепи предложението на В. Костов и напомни, че трябва да се издирят биографиите на жертвите, за да бъдат представени пред БПЦ за канонизиране като мъченици и подчерта че СТДБ и ТЖС са направили първите стъпки в тази посока. За да се ускори този процес, тя призова тракийци, които са потомци или имат връзка с потомците на жертвите от Аврен, да помогнат.

В словото си зам.кмет на община Крумовград Неждие Акиф заяви:

„108 години ни делят от трагичната есен на 1913 г., когато 42 жени, девойки и деца от с. Манастир, Гюмюрджинско, намират смъртта си в землището на с. Аврен, в местността „Думанли“.

Скланяме глави пред героизма на онези отрудени и невинни хора, погубен живот и мечти.

Паметникът, издигнат от признателното поколение, тук, в с. Аврен ни напомня, че „националните вражди са гибелни за народите, а братското сътрудничество-тяхно светло бъдеще“.

Ден като днешния ни дава повод за преклонение и гордост.

Гордост от силната воля на тези крехки създания и жаждата им за свобода, въпреки трудностите на времето, преклонение пред обикновените хора, превърнали се в герои.Те са примерът, който ни призовава към милосърдие и хуманност, към уважение на живота и достойнството на всеки, без разлика на етнос и вяра, който ни мобилизира за добри дела, за солидарност и взаимна подкрепа, за добросъседство, разбирателство, съзидателен труд в името на бъдещето.

Потомците на тракийци днес са пръснати из цяла България, но родовата памети споменът за онези трагични дни се предава от поколение на поколение и събира тук всяка година стотици хора.

Нека с общи усилия да съхраним за бъдещите поколения паметта и мъдростта, богатото историческо наследство и традициите, защото всички добре знаем, че народ без памет е народ без корени!“

Председателят на СТДБ Кр. Премянов приветства участниците в поклонението и напомни, че тракийци като част от българския народ са изключително толерантни и добронамерени. Въпреки тежката участ, те продължават да спазват завета на своите предци, не забравят, но и не отмъщават.

В края на поклонението, облечени в тракийски носии, пред паметника на жертвите застанаха представители от дружеството в Ямбол и на дружеството в Крумовград   Албена Палазова изпълни стихове на тракийската поетеса Елена Великова, посветени на трагедията, разиграла се през 1913 г. в с. Манастир.

Тракийци от Поморие изпълниха тракийски песни, които огласиха площада на с. Аврен.

Паметникът на избитите жени и деца беше отрупан с венци и цветя от СТДБ, от Тракийския женски съюз при СТДБ, от ТНИ, от Община Крумовград, от кметството на село Аврен, от тракийските дружества - членове на СТДБ, участници в поклонението, от политическите партии и обществени организации, от признателни потомци.

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн