Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет” в Маджарово

На 30 септември 2017 г. в Маджарово се проведе  Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет”, посветено на 104-тата годишнина от разорението на тракийските българи.

Организатори на поклонението са Съюз на тракийските дружества в България  и община Маджарово.

Стотици потомци на тракийци, потърсили спасение в България преди 104 години, бягайки от зверствата в Тракия, заедно с членове на ръководството на СТДБ – Кр. Премянов, Кр. Беломорски, М. Вълов, К. Сарджев, посланик Георги Димитров, Десислава Костова и Цанко Атанасов - съпредседатели на Тракийския младежки съюз, Елена Мурджева - съпредседател на Тракийския женски съюз, председатели на тракийски дружества от цялата страна и признателни граждани, почетоха паметта на загиналите.

Сред официалните гости на поклонението бяха областният управител на Хасково Станислав Дечев, кметът на Хасково Добри Беливанов, кметът на Маджарово Милко Армутлиев, кметът на Харманли Мария Киркова,  заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, народни представители.

Тракийският събор в Маджарово започна с поклонение пред Пантеона на загиналите и запалване на жертвения огън от председателя на СТДБ, последвани от заупокойна литургия  и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.

Поздравителен адрес и венец бяха изпратени от г-н Румен Радев - президент на Република България.

Венци поднесоха и участниците в 3-дневния поход-поклонение по пътя на прокудените от родните им места бежанци от Беломорска Тракия, организиран от Съюза на тракийските дружества в България  и организационен ръководител Кр. Беломорски.

В словото си Кр. Премянов-председател на Съюза на тракийските дружества в България заяви: „Ние тракийци честваме годишнините не само по силата на традицията, а и с огромното желание да пренесем посланията на героите с тяхната саможертва сред младото поколение на България, което никога не трябва да забравя, че за нашата прекрасна страна са дадени много жертви. Надяваме се, че младото поколение ще носи гордо знамето на България и ще се бори родината ни да бъде просперираща страна, която да може да защитава националните интереси на своите граждани и на държавата”. Той изрази удовлетворението си от факта, че цялото ръководство на Съюза е с тракийци, които са тук, за да почетат паметта на жертвите като подчерта, че Маджарово е едно от местата на българската памет, а главната задача на СТДБ е съхранението на българската памет.

Член кор. проф. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт изнесе доклад, в който подчерта: „Този, който забравя историята си е осъден да я повтори! Ние, тракийци няма да я забравим! Ние тракийци ще се борим за историческата справедливост в оценката и връщане на отнетото от нашите деди! През последните години в науките и практиката по света популярни са фрази като „места на паметта“ и „политики на паметта“. Маджарово е едно от най-важните места на българската памет, а политиката на съхранение на българската памет е основна задача на СТДБ. И съзнателните или несъзнателни противници на тази памет са готови по всякакъв начин да подрият основите, да ударят пазителят на паметта. На тях ще кажем: Няма да стане, всичко което не ни убива ни прави по-силни! Ние сме пазителите на националната памет и ще се борим на живот и смърт за нея! Поклон пред жертвите и слава на героите”! (Целият текст на доклада може да прочетете в рубриката АКТУАЛНО-СЛОВА).

Съборът продължи с литературна програма и концерт, в които участваха тракийски ансамбли, групи и индивидуални изпълнители.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн