Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет” в Маджарово

На 29 септември 2018 г., пред  пантеона в Маджарово беше почетена паметта на избитите бежанци от района на Одринска и Беломорска Тракия през кървавата есен на 1913 година. Национално тракийско поклонение тази година е посветено на 105-тата годишнина от разорението на тракийските българи.

Организатори  са Съюзът на тракийските дружества в България и община Маджарово.

Поклонението започна със запалването на жертвения огън от председателя на СТДБ Кр. Премянов  и продължи със  заупокойна молитва в памет на жертвите от трагичните събития край Арда, отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Богослов Димитров – протосингел при Старозагорска св. Митрополия.

Слово от  името на общинското ръководство произнесе Татяна Стоянова, секретар на община Маджарово.

На поклонението присъстваха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Михаил Вълов - заместник - председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД Ямбол, Кирил Сарджев - заместник - председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров”,  Хасково, членовете на ВК: Веселин Костов - председател на ТД Крумовград, Кирил Киряков - председател на ТД Сливен, Костадинка Димитрова - председател на ТД Казанлък, Милка Спасова - председател на ТД в Карнобат, Веска Андреева - председател на ТД във Варна, доц. д-р Георги Йорданов - председател на пловдивското тракийско дружество и депутат в 44-тото НС, Иванка Мечева - съпредседател на Тракийския женски съюз при СТДБ, Десислава Костова и Цанко Атанасов - съпредседатели на Тракийския младежки съюз при СТДБ, д-р Ваня Стоянова – научен секретар на Тракийския научен институт, заместник гл. редактор на в. „Тракия”, стотици признателни българи и потомци на тракийски бежанци, активисти на тракийското движение от цялата страна, потомци и местни жители. Сред официалните гости на събора бяха депутати, общински съветници,  кметове на общини, доц. Петър Харалампиев - председател на Държавната агенция за българите в чужбина, областния управител Ст. Дечев.

Председателят на СТДБ произнесе слово, в което припомни трагичните събития от 1913 г.

Слово произнесе и доц. Петър Харалампиев - председател на Държавната агенция за българите в чужбина

В словото си областният управител Станислав Дечев подчерта, че стотици са страниците от историята на България, които са написани с кървави букви. Но само една страница от нашето минало е заредена с толкова дълбока мъка, че думите са безсилни да я опишат. Той изтъкна, че историята помни имената на героите, а не на убийците и затова днес ние честваме паметта на тракийските мъченици и техните спасители Димитър Маджаров и Руси Славов.

Водещият програмата прочете поздравителни адреси от Румен Радев – президент на Република България и Делян Добрев - народен представител от ПП ГЕРБ в 44-тото Народно събрание (текстовете може да видите в рубриката АКТУАЛНО-СЛОВА).

Научният секретар на Тракийския научен институт д-р Ваня Стоянова изнесе доклад за геноцида над тракийци през 1913 година.

Програмата продължи с рецитал на Стефан Цирков и Иванка Шекерова, актьори от театър „Иван Димов”  Хасково.

Венци на признателност пред пантеона-костница поднесоха Ст. Дечев, кметът на Маджарово Милко Армутлиев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, народни представители, кметове на общини, представители на тракийските дружества от цялата страна, наследници на тракийските бежанци, граждани и гости на Маджарово. По-късно официалните лица поднесоха цветя пред паметниците на воеводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко Войвода.

Програмата завърши с концерт на тракийски състави и изпълнители в НЧ „Н.Й. Вапцаров 1961”.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн