Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор-поклонение на Петрова нива

Родолюбиви българи, тракийци от цялата страна, много млади хора дойдоха на 20 август т.г. в историческата местност Петрова нива, където се проведе Национален тракийски събор-поклонение, посветен на 119 години от Илинденско-Преображенското въстание, под патронажа на Румен Радев, президент на Република България.

Съборът се организира от Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества - Бургас.  Официални гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, областният управител на Бургас Мария Нейкова, народни представители, общественици, кметове от региона, генералният консул на Република България в Истанбул Васил Вълчев, консулът Радослава Кафеджийска, представител от генералното консулство в Одрин Роберто Иванов, Александър Чъкърък, предстоятел на българските храмове в Одрин и член на ВК на СТДБ.

В събора-поклонение участваха Кр. Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Михаил Вълов, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в гр. Ямбол, Маргарит Петров, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Кирил Киряков, зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД Лазар Маджаров, Сливен, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на Старозагорското тракийско дружество и съпредседател на ТМСБ, Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, членовете на ВК на  Съюза: Румен Янков, Стефан Колев, председател на ТД „Странджа“ в Бургас, Станка Димитрова, председател на РТД във Варна, Паулина Петрова, председател на ТД „Царевец 2021”  във Велико Търново, Нели Анастасова, председател на  ТД „Стоян Мавродиев“, Търговище, Ана Тодорова - председател на ТД „Одринска епопея“, Поморие, Веселина Йонкова, председател на ТД „Николай Хайтов“, Бяла, Божанка Николова, председател на  ТД „Лазо Лазов“, Средец, Николай Димитров, председател на ТД в Айтос, Никола Илчев, председатле на ТД „Яни Попов“, Ивайловград, членовете на ЦР на СТДБ: член-кореспондент проф. Георги Михов и член кор. проф. Васил Проданов, директор на ТНИ, проф. Св. Елдъров, д-р Ваня Стоянова, научен секретар на ТНИ, доц. Геновева Михова, директор на филиала на ТНИ във Варна, д-р Ваня Иванова, редактор на сайта на СТДБ и на в. „Тракия“, Стефан Начев, главен секретар на Съюза, Димо Карабелов, председател на Тракийската национална инициатива „По пътя на Преображенци“, Иванка Богданова Мечева – Колева, съпредседател на Тракийския женски съюз, представители на тракийци и граждани от цялата страна.

Програмата започна с туристически маршрут, продължи с научна конференция на тема: „110 години от Балканската война - пътят към свободата“, с открит урок, посветен на Мемориалния комплекс „Петрова нива“ и с фолклорен концерт. Научната конференция, организирана от Тракийския научен институт, Съюза на тракийските дружества в България и община Малко Търново, се проведе в залата-музей в историческата местност в присъствието на потомци на тракийски българи. След нейното приключване председателят на СТДБ и кметът на Малко Търново посрещнаха участниците в тракийския туристически поход „По стъпките на преображенци”, воден от Димо Карабелов. Младите хора бяха приветствани от кмета на Малко Търново и от председателя на Съюза на тракийските дружества, който ги награди.

Вечерната програма на събора започна с възстановка на моменти от боевете от Илинденско - Преображенското въстание и продължи със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България.

В последвалата тържествена проверка участваха военнослужещи от Националната гвардейска част, представителните роти на Българските въоръжени сили и VI ученически гвардейски отряд от СУ „Христо Ботев“, Айтос. Министърът на отбраната Димитър Стоянов прие почетния строй.

Тържествената част на събора беше открита от кмета на община Малко Търново Илиян Янчев, който припомни подвига и величието на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

В словото си Кр. Премянов подчерта, че Илинденско-Преображенското въстание е записано като златна страница в историята на Тракийската организация, а Петрова нива е един от най-ярките символи на българската памет. „През 1958 г. по инициатива на Тракийската организация и със съдействието на българската държава, е построен паметникът, пред който всяка година коленичим и си припомняме героизма на тракийските българи, изнесли на плещите си Преображенското въстание, както и последиците от него. Поднасяме цветя пред него и с дълбока признателност произнасяме имената на Михаил Герджиков, Лазар Маджаров, Стамат Икономов, Георги Кондолов и на загинали във въстанието, които са пример и коректив за патриотични стойности“, изтъкна председателят на СТДБ.

„В цялата своя история Тракийската организация винаги е полагала грижи, за да се превърне Петрова нива в паметно място. По случай 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Съюзът на тракийските дружества в България и Община Малко Търново се обърнаха с призив към тракийци и всички родолюбиви българи за дарения, за да се подпомогне изграждането на параклис на Петрова нива. Средствата за изграждането му са събрани чрез дарителска акция под надслов: „Време е за един златен тракийски лев“, която се превръща в общо тракийско дело, подкрепено от родолюбиви българи и институции. Имената на дарителите, сред които са стотици тракийци, тракийски дружества, общественици, стопански деятели, представители на институции и др., оставили завинаги трайна следа след себе си чрез възвисяването на човешкия дух над меркантилното, благодарение на дарителското дело, са съхранени. Към дарителите се присъединява и арх. Драганова от Бургас, която е автор на проектът за изграждането на параклиса. Тя дарява целия си хонорар за делото.  Това е доказателството, че българският национален дух е жив“, заяви Красимир Премянов. Той поднесе специална благодарност на община Малко Търново и нейния кмет Илиян Янчев за поддържането на традициите и за положените усилия за  организирането на събора. Благодарност беше изразена към президента Радев и вицепрезидента Ил. Йотова за подкрепата им за тракийската кауза.

„От недрата на Странджа планина и днес чуваме зова за свобода и обединение на нашите братя към освободените оттатък Рила и Родопите. По тесните планински пътища още чуваме тъжните тракийски песни на нашите майки, взели най-скъпото, единствено децата си, за да потърсят спасение в Родината“, заяви в словото си вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

„Илинденци и преображенци се изправиха срещу кроежите на Великите сили и поробителя, не пожалиха нищо в стремежа към свобода и независимост“, изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова се обяви срещу опитите за изкривяване на българската история. „Всеки неверен факт е престъпление към следващите поколения и гавра с паметта на героите, които няма да позволим да бъдат разделяни. Героите принадлежат на българския народ, за когото дадоха най-свидното – живота си“, подчерта вицепрезидентът. Йотова е убедена, че България не заслужава политици, които не знаят дългата и славна българска история. „Такива политици лесно предават националните интереси“, посочи тя.
Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България и председателя му Красимир Премянов за активната дейност. „Няма да спрем да настояваме за справедливост за тракийските бежанци – това е справедливост не само за техните семейства, а справедливост в името на историята“, отбеляза Илияна Йотова.

„Дълг на всеки българин е да пази спомена за саможертвата на своите предци“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в словото си. По думите му въстанието от 1903 г. е най-масовата проява на организираното национално-освободително движение след Априлското въстание. 119 години по-късно грижливо пазим паметта на своите предци, които са ни оставили светли примери за саможертва, посочи министърът. „Саможертвата в името на Родината не е само историческо понятие, което трябва да споменаваме на годишнини. Саможертвата в името на нацията е достойнство, присъщо за хората, които обичат България. Илинденско-Преображенското въстание показва, че националната кауза си струва, само когато сме заедно и обединени“, подчерта министър Стоянов.

„Оставам с надежда, че отново ще бъдем силни заедно, че и занапред ще има светли примери за воля и сила на духа, чест и достойнство, които поколенията да помнят и следват“, подчерта още той.

Кулминацията на честванията беше тържествената заря в памет на загиналите герои. Програмата завърши с празничен концерт с участието на странджанските народни певци: Манол Михайлов, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов, Ваня Дженезова, Александра Димитрова-Сашка и оркестър „Жарава“.

През паметника на загиналите в борбите за присъединяване на Одринска и Беломорска Тракия и Странджа към свободна България, бяха поднесени венци и цветя от СТДБ и ТНИ, от тракийските дружества в страната, от ТСНИ „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“, от държавни институции, кметове, депутати и представители на политически партии и от признателни граждани.

Национални и местни медии отразиха провеждането внушителния събор - поклонение.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн