Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение в Маджарово

На 8 октомври 2022 г. в Маджарово бяха почетени Деня на тракийската памет и 109 години от разорението на тракийските българи. Тържественото възпоменателно поклонение започна със заупокойна молитва пред Пантеона на загиналите тракийци.

Организатори на поклонението са Община Маджарово и Съюзът на тракийските дружества в България. В поклонението участваха Кр. Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Михаил Вълов, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в гр. Ямбол, Маргарит Петров, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Кирил Киряков, зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД Лазар Маджаров, Сливен, Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, Десислава Костова, член на ЦР на СТДБ и съпредседател на Тракийския младежки съюз, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на Старозагорското тракийско дружество и съпредседател на ТМСБ, членовете на ВК на  Съюза: член-кореспондент проф. Георги Михов, Тодор Каваков, председател на ТД „Капитан Петко войвода“ в Димитровград, отец Александър Чъкърък от храма „Св. Георги“ в Одрин, Веселин Костов, председател на  ТД „Тракия 1922“ в  Крумовград, Михаил Димитров, председател на ТД „Тракия“, Любимец, адв. Светла Пълева, д-р Ваня Иванова, главен редактор на в. „Тракия“ и член на ТНИ, Стефан Начев, главен секретар на СТДБ, представители тракийски дружества от цялата страна. В ритуала се включиха кметът на Маджарово Ерджан Юсуф, кметовете на Харманли Мария Киркова и Свиленград Анастас Карчев, заместник-кметът на Ивайловград Светла Павлова, директорът на ДГС-Маджарово Никола Павлов.

Официалните гости на поклонението бяха  областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов, заместник областният управител Мартин Узунов, генералните консули на България в Истанбул Васил Вълчев и в Одрин Борислав Димитров, консулът в Истанбул Радослава Кафеджийска, Роберто Иванов и Атанас Димов, секретари в консулството в Одрин, лидерът на „Български възход“ Стефан Янев с избрания за депутат от Хасковско Тихомир Георгиев, новият хасковски народен представител от ПП „Продължаваме промяната“ Веселин Недев.

Церемонията започна със запалването на жертвения огън от председателя на СТДБ Кр. Премянов  и продължи със  заупокойна молитва в памет на жертвите от трагичните събития край Арда, отслужена от архиерейския наместник в Свиленград отец Константин и свещеници от духовната околия.

Слово от  името на общинското ръководство произнесе Татяна Стоянова, секретар на община Маджарово, в което напомни: „Да помним завета на тракийци: не забравяйте, но не прощавайте! Да помним миналото си и да предаваме от поколение на поколение историческата истина, за да не се повтаря никога повече.“

В изказването си Областният управител Минко Ангелов заяви: „Маджарово завинаги остава в паметта на тракийци като болезнен спомен. Днес за този ужасяващ епизод от родното минало ни напомнят мемориалите, издигнати в памет на хиляди българи, на изравнените със земята села и най-вече на невинните деца, които не са получили шанса да се завърнат в пределите на България“.

В словото си председателят на СТДБ Кр. Премянов призова: „Да не забравяме героите, саможертвено спасявали българите, които са бягали от насилието и опасността, за да се спасят в България“.

Беше прочетен приветствен адрес от Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република България.

Актьорите от Хасковския театър Стефан Цирков и Иванка Шекерова изпълниха вълнуващ спектакъл по стихове на големия тракийски поет Ивайло Балабанов.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите край Ятаджик през 1913 г.

Венци на признателност пред пантеона-костница бяха поднесени от участниците в поклонението, от всички тракийски дружества-членове на СТДБ, от кметове на общини, граждани и гости на Маджарово.

По-късно официалните лица поднесоха цветя пред паметниците на воеводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода.


 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн