Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет“ в Маджарово

На 30 септември 2023 г. в Маджарово се проведе Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Организатори на поклонението са Съюзът на тракийските дружества в България и община Маджарово.

В събора - поклонение участваха Кр. Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Маргарит Петров, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Кирил Киряков, зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Лазар Маджаров“, Сливен, Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на Старозагорското тракийско дружество и съпредседател на ТМСБ, членовете на ВК на  Съюза: член-кореспондент проф. Георги Михов, член кор. проф. Васил Проданов, председател на ТНИ,  Василка Вангелова, председател на ТД „Тракия“, Свиленград, София Дончева, председател на ТД „Капитан Петко войвода“ в Казанлък, Тодор Каваков, председател на ТД „Капитан Петко войвода“ в Димитровград, Иван Мамирев, председател на  ТД „Тракия 1922“ в  Крумовград, Божанка Николова - председател на ТД  „Лазо Лазов в гр. Средец, Георги Янков - заслужил проф. на УНСС,  д-р Ваня Иванова, главен редактор на в. „Тракия“ и член на ТНИ, Стефан Начев, главен секретар на СТДБ, Румен Янков, Стоян Райчевски, представители на ръководствата на тракийските дружества и младежки организации от Варна, Бургас, Созопол, Карнобат, Айтос, Казанлък, Крън, Бузовград, Ивайловград, Средец, тракийци от цялата страна.

Официални гости бяха Румен Радев - президент на Република България,  сътрудниците на президента: Димитър Стоянов - секретар по сигурност и отбрана, Димитър Здравков, Камелия Кирилова, Стоян Тричков, Огнян Стефанов, проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ и правнук на войводата Дико Джелебов, ръководител на Илинденско-Преображенското въстание в Странджа, проф. Иван Върляков, изпълнителен директор на РАО „Тракия“, кметът на Маджарово Ерджан Юсуф, на Харманли Мария Киркова, на Малко Търново Илиян Янчев, на Чирпан Ивайло Крачолов, заместник-кметът на Ивайловград Светла Моллова, секретарят на община Ивайловград Николай Панайотов, Роберто Иванов, секретар в Генералното консулство на Република България в Одрин, депутати, представители на политически партии и обществени организации.

Президентът на Републиката, придружен от подполковник Иван Бонев, командир на военно формирование 52740 и началник на гарнизон Хасково, прие строя на почетния караул.

Церемонията започна със запалването на жертвения огън от председателя на СТДБ Кр. Премянов  и продължи със  заупокойна молитва в памет на жертвите от трагичните събития край Арда, отслужена от НВП Старозагорския митрополит Киприан и свещеници.

Старозагорският митрополит връчи на държавния глава орден „Св. Апостол Карп Първа степен“. Президентът Радев заяви, че го приема с признателност, но и като задължение да продължат да бъдат отстоявани българската история, дух и идентичност.

Слово от  името на общинското ръководство произнесе Татяна Стоянова, секретар на община Маджарово. Тя припомни фактите за трагедията, разиграла се край с. Ятаджик (днес гр. Маджарово) през 1913 г. и напомни необходимостта „да помним миналото и да предаваме от поколение на поколение историческата истина, за да не се повтаря никога повече.“

От името на ръководството на СТДБ бе изказана на благодарност на Кирил Сарджев -председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, на Маргарит Петров - председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, както  и на  всички спонсори, помогнали за ремонта и обновяването на купола на Пантеона-костница и на параклиса в Мемориалния комплекс: ръководството на община Маджарово и кмета - Ерджан Юсуф, Вълчо Баланов, Станимир Милев, Димитър Назъров и Самуил Пеев, Благовеста и Николай Василиеви - потомци на тракийски бежанци от Сачанли, Георги Манолов, Веселин Недев, д-р Ясен Янев, д-р Карамфила и д-р Тодор Тодорови – потомци на тракийски бежанци от Доган Хисар, Атанас Димов -  консул в Одрин и Ротари Клуб Харманли.

В трогателно слово проф. Даниел Вълчев свърза тревожните тенденции на посегателства срещу традиционното семейство и християнските ценности с необходимостта от запазване на родовата памет, съхраняване на тракийското културно и историческо наследство. Той разказа, че от детските си години знае химна на тракийци „Ясен месец“, който се е пеел в семейството му и изрази надежда, че все повече млади хора ще бъдат привличани към родолюбиви каузи.

В изказването си държавният глава Румен Радев заяви, че „Погромът над тракийските българи е не само памет, а наша вяра, съвест, кръвна връзка с предците ни и наша идентичност, а днес е и нашето убеждение и призив, че не трябва да допускаме компромис с нашата сигурност и с нашата способност да защитим дома и децата си.“ Държавният глава изтъкна значението на Паметникът костница в Маджарово като едно от свещените места у нас, съхранили трагичния спомен за погрома над тракийските българи. „За хилядите зверски избити от свирепия башибозук, за невинните мъченици и безбройните разорени бежанци от Одринска и Беломорска Тракия“, посочи още президентът и добави, че паметникът почита и малцината самоотвержени защитници, съумели да спасят живота и честта на хиляди жени, деца и старци. По думите му предците ни, запазили достойнството си, са успели да съхранят здравия тракийски корен, от който днес израстват нови всеотдайни поколения. „Днес те носят благородния завет на тракийци да не забравяме страшните уроци на миналото, но и да не търсим отмъщение“, заяви Румен Радев.

„Ние, хората от този край, знаем за този трагичен епизод не от учебниците по история, а от нашите баби и дядовци“, посочи президентът и добави, че това е и причината познанията и паметта за трагичните събития от 1913 г. да са живи и емоционални, защото тракийските българи са закърмени с песните за тях. Румен Радев изрази съжаление, че информацията в учебниците по темата става все по-малко, а описанието в тях все повече се отдалечава от обективността и истината.

Държавният глава приветства усилията за обновяването на Пантеона и облагороденото пространство около него, като изказа признателност към дарителите, тракийските дружества и местната власт. „Вие показвате на дело силата на градивното родолюбие и правите и невъзможното, за да може паметта и достойнството на нашите предци да бъдат уважени“, заяви президентът.

Получени бяха поздравителни адреси от Росен Желязков-председател на 49-ото Народно събрание на Република България, от проф. Иван Върляков, изпълнителен директор на РАО „Тракия“, от кметове на общини и обществени организации.

Актьорите от Хасковския театър Стефан Цирков и Иванка Шекерова изпълниха вълнуващ рецитал по стихове на големия тракийски поет Ивайло Балабанов.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите край Ятаджик през 1913 г.

Венци на признателност пред пантеона-костница бяха поднесени от участниците в поклонението, от всички тракийски дружества-членове на СТДБ, от кметове на общини, граждани и гости на Маджарово.

С цветя бяха отрупани паметниците на воеводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов представи тематична изложба, подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт. В словото си той информира присъстващите, че авторите на изложбата са утвърдени изследователи на историята на тракийските българи в ново и най-ново време: проф. дин Светлозар Елдъров, Стоян Райчевски, проф. д-р Боряна Бужашка, доц. Ваня Стоянова, а дизайнът и предпечатната подготовка са дело на художника Михаил Танев. С фотоси и документи, някои от които изложени за първи път пред публика, са представени съзидателните усилия на тракийци за изграждането на училища и църкви; участието им в легалната и въоръжена борба за национално освобождение и обединение, заяви Премянов.

Посветена на 110-годишнината от разорението на тракийските българи и 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, изложбата представляваше интерес за посетителите.

Програмата завърши с концерти на ПАНПТ „Китна Тракия“ към ТД „Г. Сапунаров“, Хасково, Детска танцова група "Тракийче" към ТД „Тракия 1922“ в  Крумовград, ФГ „Тракия“ към ТД „Капитан Петко войвода“, гр. Казанлък и оркестър „Колорит.“

ТОЗИ ПРОЕКТ СЕ РЕАЛИЗИРА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн