Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет“ в Маджарово

На 2 октомври 2021 г., Съюзът на тракийските дружества в България и Община Маджарово организираха Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет“, посветено на 108-ата годишнина от трагедията на тракийските българи.

Официални гости на поклонението бяха министър-председателят на Република България Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов и заместник областният управител Виолета Желева, заместник кметът на Ивайловград Светла Моллова, генералният консул на Република България в Истанбул Васил Вълчев, консулът Радослава Кафеджийска, генералният консул на Република България в Одрин Борислав Димитров, представители на генералното консулство в Одрин Атанас Димов, Методи Андреев и Роберто Иванов, Александър Чъкърък, предстоятел на българските храмове в Одрин и член на ВК на СТДБ.

В поклонението участваха Кр. Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Стефан Начев, главен секретар на Съюза, Маргарит Петров, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Кирил Киряков, зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД Лазар Маджаров, Сливен, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на Старозагорското тракийско дружество и съпредседател на ТМСБ, Десислава Костова - член на ЦР на СТДБ и съпредседател на ТМСБ, член-кореспондент проф. Георги Михов, член на ЦР на СТДБ, членовете на ВК на СТДБ: А. Коджаманов, Д. Коджаманова, директор на филиала на ТНИ в Кърджали, д-р Ваня Иванова, член на ТНИ и изп. длъжността главен редактор на в.„Тракия“, Мария Божкова, зам.-председател на ТД „Тракия“ в София, кметът на Община Маджарово Ерджан Юсуф, тракийци от София, Ст.Загора, Хасково, Сливен, Свиленград, Ивайловград, Кърджали, Димитровград, активисти на тракийското движение.

Тържественото възпоменателно поклонение започна със запалването на жертвения огън от председателя на СТДБ Красимир Премянов и продължи със заупокойна молитва в памет на жертвите от трагичните събития край Арда. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан от Старозагорската света митрополия.

В словото си министър-председателят припомни, че: „…историята е това, което ни свързва и ни държи заедно. Историята и паметта са това, което трябва да оставим на децата и на внуците си, за да имаме заедно бъдеще. Без почитане на историята, без осъзнаване на примера, който са дали предците ни, няма да бъдем в състояние да осигурим бъдеще за тях.“

В обръщението си към стеклите се хора пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс вицепрезидентът Ил. Йотова акцентира на няколко основни момента:

„Президентът Радев и аз сме с вас, уважаеми тракийци, на всяка паметна дата и винаги заставаме зад тракийската кауза. Ние сме с вас! Но не стигат само силите на една институция … Години наред тракийският въпрос е забравен в някоя прашна папка, но ние ще продължим да настояваме той да бъде решен. Няма сила, няма договори няма отношения, които могат да пренебрегнат тракийската съдба. Това е наша кауза и ще продължи да бъде наша кауза! Дано един ден имаме и това правителство, което ще приеме въпроса за съдбата на тракийците като свой приоритет, защото обичаме да говорим за икономика, финанси, цифровизация, а някак си забравихме в себе си човешкото. Ние обаче не сме от тези! Затова всяка година, на всяко честване, на всеки паметник ние сме тук с вас!

Днес на България са необходими силни хора, които не са зависими, лидери, които да работят не за собственото си добруване, а за добруването на държавата. Народът ни има нужда от самочувствие. От силни личности, които да бъдат гарант, че ще се справят с кризите. Заедно ще се справим.“

Тя цитира думи на Капитан Петко войвода, които според нея са актуални повече от всякога за днешния ден: „Излиза, адаш, че всичко е в човека. Ето, няма турчин да ни натиска. А що се хванахме гуша за гуша, родни братя? Ще ти кажа защо. От лакомия, за кокала. От надпревара кой от кого повече да има. Ей това е, дето разваля света“.

„Уважаеми тракийци, от вас се уча на морал, уча се като държавник и политик да защитавам интереса на страната си, да отстоявам българската идентичност, към която посягат не един и друг. Уча се от вас как да предавам на децата си любовта към род и Родина“, и припомни, че съгласно завета на тракийци „В тракийското сърце няма място за мъст, има място за любов към Отечеството. Българинът е доказал, че каквито и трудности да има по пътя си, се изправя, за да продължи напред и да гради бъдещето на тези, които идват след него“.

Ил. Йотова благодари на Съюза на тракийските дружества в България и на председателя му Красимир Премянов за активната им дейност в защита на тракийската кауза и българщината“

Председателят на СТДБ Красимир Премянов припомни трагедията на тракийските българи през 1913 г. и подвига на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, благодарение на които са спасени стотици човешки животи. Историята на поклонението в Маджарово като един от символите на паметта е написана с кръв, белязала съдбата на потомците на тракийските бежанци и всички съвременници имат отговорности и задължения към паметта на загиналите и трябва да помнят жертвите и героите. Той подчерта, че за първи път в националното тракийско поклонение участва министър-председател на Република България и благодари на г-н Янев за почитта, която отдава към жертвите. В знак на признателност той връчи на премиера плакет „ 125 години организирано тракийско движение в България“.

Плакет „125 години организирано тракийско движение в България“ бе връчен и на Община Маджарово, с чието сътрудничество години наред СТДБ организира „Денят на тракийската памет“.

Програмата продължи със спектакъл на артистите Стефан Цирков и Иванка Шекерова от ДТ „Д.Димов“ в Хасково, с поднасяне на цветя пред паметниците на Капитан Петко войвода Димитър Маджаров и Руси Славов и завърши с фолклорни изпълнения на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ към хасковското тракийско дружество с председател Кирил Сарджев. 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн