Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в българската църква „Свети Константин и Елена” в Одрин

На 21 май 2023 г. се проведе традиционният Национален тракийски събор в българската църква „Св. св Константин и Елена” в Одрин. На този ден Светата Православна Църква почита Светите равноапостоли Константин и Елена.

Съборът беше уважен от Борислав Димитров, генерален консул на България в Одрин, представители на българската дипломатическа мисия в града, Радослава Кафеджийска, първи секретар в генералното консулство в Истанбул, Димитри Йотеф, председател на настоятелство на Фондацията на българските православни църкви в Турция, Красимир Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Михаил Вълов - зам. председател зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на тракийското дружество в Ямбол, членовете на Върховния комитет: Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров“ в Хасково, Маргарит Петров, зам.- председател на ВК и председател на ТД „Бойко Чавдаров“ в Харманли, Цанко Атанасов, председател на ТД „Одринска епопея”, Ст. Загора, Стефан Колев, председател на ТД „Странджа“, Бургас, д-р Ваня Иванова, гл. редактор на вестник „Тракия”,  Зорница Радонова и Искра Чернева, тракийци от цялата страна и граждани на Одрин.

Традиционната празнична литургия в прослава на Светите равноапостоли беше отслужена от представители на БПЦ. 

Тракийци положиха цветя пред паметника на екзарх Антим I и за кой ли път с присъствието си напомниха, че историята им на православни християни, е изстрадана. А нейните послания, свързани с вековната борба за свобода, достойнство и самостоятелност, трябва да се отстояват и днес.

Представители на СТДБ уважиха и празника на учениците от на Неделното българско училище, проведен в двора на църквата „Св. Георги“ в Одрин.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн