Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Награждават 2 ученици от Свиленград с пътуване до Брюксел

Десетокласничката Мария Грудева от СОУ „Д-р Петър Берон“ е сред победителите в националният конкурс за средношколци на тема „100 години от Балканските войни и разорението на тракийските българи”, организиран от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.  Нейната разработка е озаглавена  „Разорението и родовата памет“.  Сред отличените е и  14-годишният  Жечко Попов,  който е представил „Спомени като приказка с тъжен финал“ заедно с  документални приложения.

Наградата на 11-те класирани ученици от страната е посещение в Европейския парламент в Брюксел през юни. Журито с председател  чл. кор. проф. дфн Васил Проданов - директор на Тракийския научен институт благодари на учителите, в чийто списък е и  Галина Ганева от СОУ „Д-р Петър Берон“.

104 ученици от цялата страна участваха в конкурса. Те показаха своята съпричастност към историята – не  като учебна дисциплина, а като история на своите предци  или родно място. Особено ценни са събраните спомени и житейски разкази, които заслужават да бъдат публикувани в самостоятелно издание, казват организаторите.

/ Златка Михайлова, 29.03.2013, http://haskovo.info

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн