Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“ гостува в Народното събрание

На 25 март 2022 г. председателят на Народното събрание Никола Минчев откри в „Клуба на народния представител“ фотоизложба „125 години организирано тракийско движение в България“. Изложбата е реализирана от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавната агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

На отриването на изложбата присъстваха председателят на СТДБ Кр. Премянов, зам.-председателят на ЦР на Съюза Краснодар Беломорски, авторите на изложбата: проф. Св. Елдъров, проф. Боряна Бужашка и д-р Ваня Стоянова, членовете на ВК: член-кор. проф. В. Проданов-директор на ТНИ, член-кор. проф. Г. Михов, д-р Ваня Иванова-главен редактор на в. „Тракия“, Ст. Начев – главен секретар на Съюза, З. Радонова, Искра Чернева, депутати и представители на медиите.

С фотоси и документи изложбата разказва 125-годишата история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес.

Във фотографиите могат да се видят видни личности на тракийското движение, които завинаги остават в историческата ни памет със своя стремеж за опазване на национална идентичност и на правата на българите по тези земи,  каза председателят на Народното събрание. „В навечерието на деня на Тракия - 26 март, вярвам, че настоящата фотоизложба е ясен знак, че пазим в паметта си делото и героизма на тракийските българи“, посочи Минчев и добави, че народ, който не помни историята си, рано или късно се превръща в дърво без корени.  Вярвам, че изложбата ще бъде полезна и на по-младите, за да помнят и да уважават героизма на тракийските българи.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов посочи, че няма историческо събитие, в което тракийските българи да не са участвали с героизъм и саможертва в името на обединението на България и нейната свобода. Нашата организация днес пази героичното минало - десетки прояви в страната напомнят за него, посочи Премянов.

По време на откриването проф. Светлозар Елдъров, един от авторите на изложбата, посочи, че Одринската епопея е най-славната победа в нашата история за всички времена. За тракийци датата 26 март символизира борбата за свобода и готовността за саможертва на нашите предци и героичните победи на българската армия. 26 март е ден за преклонение пред жертвите и мъчениците на разорението на Одринска Тракия през 1913 г. Той насочи вниманието на гостите към уникални фотографии, сред които тези, свързани със създаването на дружество „Странджа“.

https://bta.bg/bg/news/bulgaria/241468-predsedatelyat-na-narodnoto-sabranie-nikola-minchev-otkri-fotoizlozhba-po-slucha

http:// https://www.parliament.bg/bg/news/ID/5425

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн