Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Нова книга на общинския музей в Свиленград на тракийска тематика

Автор: Златка Михайлова

Излезе от печат ново издание на общинския музей в  Свиленград.  „История на селата  Мерхамли и Тахтаджик“. Неин автор е покойният учител, потомък на тракийския бежанци Георги Радев, събирал късчета от историята на  родната  Беломорска Тракия. Страниците достигат до нас благодарение на сина му д-р Димитър Радев, съхранил ръкописа за поколенията и подарил на свиленградския музей женски народни носии. Книгата излиза с финансовата подкрепа на община Свиленград.

480-те страници разказват за  село Мерхамли, днес Пеплос, Гърция през вековете. Авторът проследява поминъка, материалната и духовната култура на населението, обичаите, черковнатата борба и просветната дейност.

Мерхамли е родното място на войводата Димитър Маджаров, припомня книгата. Отделено е място и на  събитията по време на  Балканската война през 1912 г. На 14 ноември  при Мерхамли се води битка – последно сражение на турския корпус, командван от Мехмед Енвер паша, с преследващия го  Кърджалийски отряд. Ден по-късно пашата предава сабята си на командира на Македоно-одринското опълчение генерал-майор Никола Генев. Заедно с него се предават 273 военни и жандармерийски офицери През юли 1913 година селото е изгорено от турска войска и башибозук.
В книгата е отделено място и на историята на село Тахтаджик, чиито жители са част от заселниците в Мерхамли. След кървавите събития от 1913 г. Тахтаджик е обезлюдено и никога повече не успява да се възстанови.

Днес двете села са част от спирките  на пътувания на  потомци на тракийски бежанци  от хасковския край,  тръгнали по родните места на своите деди.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн