Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Новите книги на Иван Гранитски и Боян Ангелов ще бъдат представени в Националната библиотека

На 21 ноември 2022 г. от 18. 00 ч. в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ доцент д-р Георги Цанков ще представи новите поетични и литературоведски книги на лауреата на наградата „Захарий Стоянов“ Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели и на член-кореспондент,  професор Иван Гранитски, стопанин на издателство „Захарий Стоянов“.

Във великолепната поредица на издателството „Дълг и чест“ се появиха изследванията на Боян Ангелов „Марин Дринов“ и „Марко Балабанов“. Почти паралелно с тях издателство „Богианна“ представи монографията на Боян Ангелов „Немският класически идеализъм и новата българска литература“. Тези увлекателно написани научни трудове не просто възкресяват славни и недостатъчно проучени страници за дейците на „Българския Великден“, но и вълнуват с ярките портрети на учени и възрожденски с европейско образование и с усет за изграждане на духовност и на държавност.

Новите критически томове на Иван Гранитски „Времето на светлината и властта на мрака“ и „Идеи, образи и символи в българската поезия през втората половина на 20-и и началото на 21-и век“ са пространни монографии, в които енциклопедичните познания на автора си дават среща с неговото полемично майсторство и с емоционалния му темперамент.

Не по-малко значими са и новите поетични открития на двамата творци.  В „П(р)освещения“ Боян Ангелов отправя силни философски и непатетично патриотични послания, води възвисен диалог с велики предшественици и със съвременни литературни побратими. А в изключително красивата и оригинална поетична книга „Акварел“, одухотворена допълнително от гениалния рисунък на художника Ивайло Мирчев, Иван Гранитски ни поднася 50 „поетични октави“, отвеждащи ни към неочаквани, красиви и мъдри „съзерцания на вечността“.

Очакваме ви! Ще бъде и празнично, и изключително интересно! 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн