Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Ново тракийско дружество в Червенаково

На 17 януари в село Червенаково, Община Твърдица се учреди тракийско дружество. Инициатори на събитието са потомците на тракийските бежанци от Одринска Тракия, Лозенградска околия, които след Освобождението се заселват тук. През годините тракийските заселници оставят трайна следа в историята на селото, като са инициатори за изграждането на православния храм „Св. Св. Константин и Елена” през 1893-1894 г.

На територията на Сливенска област тракийските дружества стават пет. Целта им е да съхранят историята, да запазят националните си традиции и да си помагат.

На откриването присъства председателят на регионалното дружество „Лазар Маджаров” в Сливен – Кирил Киряков и зам.-председателят Стоян Матушев. Председателят запозна присъстващите с традициите, целите и задачите на тракийските дружества в България, както и с историята и дейността на регионалното дружество.

За председател на новообразуваното дружество, което до избиране на патрон и знаме ще се нарича местна организация, е избран Петър Стоянов, км. наместник в с. Червенаково.

Женският хор към сливенското дружество „Л. Маджаров” поздрави учредителите и гостите с изпълнение на тракийски песен.

http://www.tvarditsa.org
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн