Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Резултати от ученически конкурс за 2023 г. на Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане към корените” и „По обратния път на дедите ни”

Автор: Божана Богданова

Традиционно всяка година Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане към корените” и „По обратния път на дедите ни” обявява, организира и провежда за ученици Национален конкурс за есе, разказ на тема „Завръщане към корените” /Родовата памет е жива/ и пленер за рисунка на тема „Моето родословно дърво.”

На 22 юни 2023 г. в Триъгълната кула Сердика в столицата се проведе церемонията за връчване на награди и отличия на участниците в конкурса за 2023 г. Церемонията беше под патронажа на госпожа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община и с любезното домакинство на Регионален исторически музей, гр. София. Събитието е част от Културния календар на Министерство на културата.

НАШЕТО   ДУХОВНО „ПРИКЛЮЧЕНИЕ  ВЪВ  ВРЕМЕТО“ - ПОВОД  ЗА  ОЩЕ МНОГО  ДРУГИ  И  ИНТЕРЕСНИ  И  ЗНАЧИМИ  СЪБИТИЯ.

УЧАСТНИЦИ:
1. Автори на творби, консултанти, родители, учители, директори на училища, ръководители на школи, председатели на читалища, ръководители на ателиета
2. Гости

ОРГАНИЗАТОРИ:
Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане към корените“ и  „По обратния път на дедите ни“ с любезното домакинство на Регионален исторически музей София-град

Триъгълната кула на Сердика е подредена и притихнала в очакване на гости и участници.. Усмихнати  и щастливи децата изведнъж с весела глъч я огласиха и красиво озариха. С питка, шарена сол, стръкче здравец и червен конец всички посрещнати бяха, със символите, тъй както традицията българска от векове все повелява.

Да се завръщаме към корените си!
Да поддържаме огъня на синовната обич и преклонение!
Да го разгаряме и на младите и на децата предаваме!
За да има РОД РОИ СЕ, РОД НЕ ГИНЕ!

ПРАЗНИК НА РОДОЛЮБИЕТО

С възхита и умиление и много аплодисменти за прекрасните изпълнения на талантливата Георгия Райкова, на Фолклорна формация „Житената питка” към Софийска гимназия за хлебни и сладкарски технологии и на Художествен състав за пресъздаване на народни традиции и обичаи „Драгония” към народно читалище „Драгоман 1925”, гр. Драгоман започна церемонията. Аплодисменти за мини спектакъла „Завръщане към корените“. За добре дошли на всички.

И радост и удовлетворение има, че и през 2023 г. ученици, родители и учители наред с предизвикателствата на времето успяват да отделят време за завръщане към корените, за родовата памет, за дете изпаднало в беда. Радваме се, че тези инициативи за пореден път събуждат по своеобразен начин интереса на деца и ученици към родовите корени, изследването и запазването им, авторските идеи и интерпретации, съхраняването на родовата памет и предаването й, творческия трепет в стремежа на деца и ученици за пресъздаването на една много важна страница в Българската история...

Гости на нашето събитие бяха, д-р Климент Христов,  представител на Регионално управление на образованието София-град, старши експерт по административно обслужване и връзки с обществеността, г-жа Кристина Белчева, представител на Столична Община, главен експерт в дирекция „Култура“, г-н Краснодар Беломорски, зам.- председател на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, чл. кор. проф. кфн  Васил Проданов, председател на Тракийския научен институт, г-жа Галина Рулева, журналист, автор на сборници с разкази.

Получихме поздравления за организираните и провежданите от нас конкурси и инициативи от г-н Мирослав Боршош, зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община.

Чл. кор. проф. кфн  Васил Проданов, стожер на родолюбието и българщината, откри Церемония 2023 за връчване на наградите, отличията и грамотите на участниците в  Националния конкурс. В своето приветствено и мъдро слово, със своя благ и поучителен тон, той сподели за своите първи детски опити, за своите първи издателски прояви и  призова децата и учениците да питат и разпитват за миналото на дедите си, да записват чутото, да пазят, да съхраняват и да предават разказаното, а един ден и книга за рода и корените си да  успеят и да напишат... 

Госпожа Галина Рулева, благодари за възможността да се докосне до съкровените преживявания на авторите, до дълбоко скътаната в сърцето болка като наследници                            на тракийските бежанци, които не забравят корените си. „Вие днес тук сте като посланици на своята родова история и бих казала, че чрез разказаните спомени  и рисунки ставате пазители на българската памет и на българщината“.

И както и до сега представени бяха училищата, клубовете, читалищата, ателиетата и школите, от които са участниците в инициативите 2023, както следва:

118 участника с творби – есета, разкази и рисунки
24 консултанти - учители и родители
59 участника - в инициативата „И в добро и в зло помагали си дедите ни“, съответно от:

1-во Средно училище „Пенчо Славейков” - София
61-во Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” - София
77-мо Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” - София
Национален учебен комплекс по култура - София, кв. Горна баня
Частно основно училище „Образователни технологии“ - София
Първа частна езикова гимназия „Уйлям Шекспир-Интелект Инвест” - София
Софийска гимназия за хлебни и сладкарски технологии - София
Основно училище „Васил Левски“ - с. Беглеж, област Плевен
1-во Основно училище  „Иван Вазов“ - Свиленград
Основно училище „Елисавета Багряна“  - Сливен
Основно училище „Любен Каравелов“ - Хасково
Средно училище „Никола Вапцаров” - Айтос
Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ - Казанлък
Средно училище „Васил Левски“  - Карлово
Професионална гимназия „Найден Геров“ - Лом
Професионална природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ - Сливен
Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” - Русе
Ветеринарна гимназия - Стара Загора
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
Ателие „Пъстроцвет“ - Казанлък
Народно читалище „Драгоман 1925” - Драгоман, област София
Частно начално училище „Милеа” - София
ДГ „Валентина Терешкова“ - с.  Ярджиловци, област Перник
ДГ „Райна Княгиня“ – с. Мещица, област Перник
ДГ „Чуден свят“ - Перник

Не пропуснахме да поканим Радин, един млад и красив българин пристигнал си през нощта от Америка и който пред всичките предизвикателства от деня избрал да бъде заедно с нас и със Завръщане към корените. И както някога дедите когато тръгвали на гурбет получавали по едно хлопатарче в джоба си за здраве, късмет и берекет, така и ние подарихме му едно, където и да е по света и за здраве и за късмет и за берекет, родът си да не забравя… към корените си да се завръща. За своите вълнения Радин „грабна“ микрофона и пред всички с грейнали очи и усмивка ги сподели.

И в желанието си да насърчим максимален брой участници в националния конкурс за есе, разказ на тема „Завръщане към корените”, Националния конкурс за рисунка на тема „Моето родословно дърво” и Националната инициатива „И в добро и в зло помагали си дедите ни” наградите „Голямата“ и „Специалната“, отличията са повече.

Никак не е лесно на Комисиите по оценяване и класиране, никак не е лесно да изберат най-добрите от най-добрите, тъй като творби пристигат от добри по-добри, всеотдайността към „и в добро и в зло помагали си дедите ни”, е изумителна.

Авторите, които сме класирали, могат да бъдат и още, ако можеше всичките… защото  безценни за нас са минутите отделени.

Респект към всички взели участие в тези конкурси за възстановяване на културно-историческата си памет.

Респект и към председателите и членовете на комисиите за оценка и класиране,

За есе, разказ:
Галина Рулева, журналист и автор на сборници с разкази
Красимира Краева, потомък на тракийски бежанци от Одринска Тракия
Красена Иванова, педагог
Нъварт Апкарян, адвокат и писател
Веселин Турмачки, потомък на тракийски бежанци

За рисунка:
Михаил Михайлов - МОМО, художник потомък на тракийски бежанци от Беломорска Тракия
Красена Иванова, педагог
Галина Рулева, журналист и автор на сборници с разкази
Нъварт Апкарян, адвокат и писател
Веселин Турмачки, потомък на тракийски бежанци от Одринска Тракия

За „И в добро и в зло помагали си дедите:
Божана Богданова, председател на Тракийско сдружение „Национална инициатива “Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“, потомка на тракийски бежанци от Одринска Тракия
Михаил Михайлов - МОМО, художник потомък на тракийски бежанци от Беломорска Тракия
Веселин Турмачки, потомък на тракийски бежанци от Одринска Тракия

Националната идентичност, генът на предците ни и силата на духа са в нас от момента, в който сме се родили на българска земя. Прекланяме се пред всички взели участие в този конкурс. Нека продължаваме да учим децата си да знаят от кой род произлизат и за какво са копнеели дедите им. Да пазим и помним хората, които са ценни за България и да черпим мъдрост от тях. Дори живеещи в чужди земи, нека не спират да поддържат огъня жив. Нека бъдещите поколения се гордеят със силата на несломимия дух на нашите предци.   

Представянето на част от творбите - есета и разкази на родолюбиви деца, наследници на нашите свидни прадеди.

Полина Василева, 10 клас, Николай Хаджистойчев, 7 клас заедно със своята майка Мария Хаджистойчева, Леа Виктория Емил Дангова, 4 клас, Нава Али Назал, 4 клас.

ТРЕТА ГРУПА
1. Много труд, енергия и изследователски хъс  вложени за една невероятна част от драматичната българска история, пред която никой не може да остане равнодушен. Полина Василева е избрала да направи своя разказ за човек с неординарна съдба и родова история. Емоционално към основния текст са вплетени стихове и документални снимки, които правят разказа цялостен, монолитен, прелюбопитен, за четене и достоен за вниманието и възхитата на читателите.
ПОЛИНА ВАСИЛЕВА, 10 клас
  Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ - Казанлък
Автор на „Душевността на тракийските българи. Поклон“

2. „Натрупани мълчания“ и „Тя дойде и поведе хорото“ и много доброто преплитане на етнографските елементи в сюжета. Познаване на символите в шевицата, на цветовете, на традицията новороденото да се загръща с ризата на бащата. Описанието е направено емоционално и с ненатрапчив елемент на поучителност – да, българската шевица носи уникалността на своите създатели. Вижда се, че освен оригиналните моменти в разказите си, Симона Василева търси и своеобразно „морално“ внушение, което прави разказите „забележими“ и внушаващи доверие в позицията й като автор.
СИМОНА ВАСИЛЕВА, 10 клас
Професионална природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ – Сливен
Автор на  „Тя дойде и поведе хорото“ и „Натрупани мълчания“

3. На това есе може да се добави заглавие „Родовите корени, като БОЖЕСТВЕНИ ДАРОВЕ“ Дейвид, който е на „прага на живота“ е успял да намери своята „златна нишка“, по която да тече мисълта му за всичко, което светът около него му предлага в своето многообразие. И той с възторг и ентусиазъм  се хвърля да размишлява за важните неща в живота – особено опазването на корените на тракийците и малоазийците, които оцеляват благодарение на своята духовна сила. А откъде извира тя, кои са светците и пазителите на корените и българския род – това е философията на живеенето, изборът на пътищата към бъдещето – което предстои на младия човек, който иска да бъде достоен българин!
ДЕЙВИД ГЕОРГИЕВ, 12 клас
Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” – Русе
Автор на „Завръщане към корените“ /Родовата памет е жива/

4. Разказ за „непознатата“ РОДИНА, в която едно дете в Париж се усеща българка и се влюбва в родината си при всяко лятно посещение – кратко, вълнуващо, парещо душата. Гордост – че е потомка на Левски и Ботев . нека да вярваме, че е истинска, а не само „литературен щрих.“  Кратките исторически бележки са добри находки, препратката към Ататюрк и Димитрина Ковачева и нейните родители -споделили любовта си между Турция и България също създават емоционалната атмосфера на текста.
ЕЛИЗАБЕТ ЕНГИН УЗЕЛ, 8 клас
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
Автор на „БЪЛГАРИЯ – КАКВО Е ТЯ ЗА МЕН“

5. АЛЕКСАНДРА ДУНЧЕВА, 11 клас
Първа частна езикова гимназия „Уйлям Шекспир-Интелект Инвест” – София
Автор на „Завръщане към корените“

6. БОЯНА МИЛАНОВА, 10 клас 
Първа частна езикова гимназия „Уйлям Шекспир-Интелект Инвест” – София
Автор на „Завръщане към корените“

7. ТЕОДОР ТОПОРОВ, 8 клас
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
Автор на „България – какво е тя за мен“

8. ДЕНИС ЕСЕНТЮРК, 8 клас
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
Автор на „Българийо, моя родино“

ВТОРА ГРУПА
1. Интересно и умно разказана история с многостранен подход-включване на поезия, белетристика, есеистика, народни песни. Следите водят към Бесарабия -преселение от Сливенско и Ямболско  през 1830 г. в селце кръстено „Неволник“ – Исерлия. Емоционален разказ за лазаруването в далечния край, както и за съхраняването на българските народни песни и типично българските инструменти  като гайда, кавал, тъпан, тамбура, които съпътствали по сватби и кръщенета неотразимите ни хора и ръченици. Неговата майка е бесарабска българка, а семейството живее в града на стоте войводи – Сливен и събира камъче по камъче разпиляното по далечни краища духовно богатство на българската култура. Трогателен финал… за  изконната обич към майката – „а мама-мама е друго нещо.“
НИКОЛАЙ ХАДЖИСТОЙЧЕВ, 7 клас
Основно училище „Елисавета Багряна“ - Сливен
Автор на „По обратния път на дедите ни“

2. Докосваща история за тъжната съдба на нашите деди. За да запазят своята православна вяра, българския дух, език и култура бягат и оставят всичко за да не бъдат поробени и осквернени. Много мъка, сълзи и терзания. Чувствата на героите, контрастното съпоставяне на спокойствието и красотата с ужасите от преживяното въздействат твърде емоционално. Посланието, с което завършва есето е категорично: ПОМНИ!
АНГЕЛИНА КЪРЧЕВА, 5 клас
1-во Средно училище „Пенчо Славейков” - София
Автор на „Седни до мен, момиче!!!“

3. Завладяващ от първата дума, от първото изречение. Разказът, трогателен, въздействащ и реалистичен. С кратък текст е предадена идеята и преданието на главната героиня към поколенията. 
МИХАИЛ КЪРЖИЛОВ, 5 клас
1-во Средно училище „Пенчо Славейков” - София
Автор на „Среща, там горе…“

4. Реалистично разказана история, релефна образност. Кратки изречения с емоционален заряд. Картина на изпитанията… Беше, да. Историята и сърцата на хората знаят истината... Остават уроците за смисъла на бъдещето.
МОМЧИЛ ТАБАКОВ, 6 клас
1-во Основно училище  „Иван Вазов“ Свиленград
Автор на „Беше…„

5. „Откъде идвам и накъде отивам“ въпросите на една петокласничка, която е открила необходимостта да се позарови в миналото на рода си и да опознае предците си… И се сеща за Радичков? За неговите спомени от детството… за думите му,  че детето е като плодородна нива, която пази дълго посетите семена… Оптимистично звучи…
ДАРИЯ ДИМИТРОВА, 5 клас
61-во Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” София

6. „Моята прабаба“ – в търсене на родствените следи, за да подържа паметта на непознатите родственици жива…
ДАРЯ МИХАЙЛОВА, 5 клас
61-во Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” София
Автор на „Моята прабаба“

7. „Връщане  към корените“ - Умело препускане между Андерсен и Екзюпери…
РАЯ БАКОЕВА, 5 клас
Национален учебен комплекс по култура - София, кв. Горна баня
Автор на „Връщане към корените“

8. „Прегръдката на Левски“ - Една телепортация във времето, въображението, но със значимо послание
НАТАЛИА ИВАНОВ
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
Автор на „Прегръдката на Левски“

9. БЛАГОВЕСТ АТАНАСОВ
Основно училище „Любен Каравелов“ – Хасково
Автор на „Завръщане към корените“

10. ИЛИЯН АНГЕЛОВ
Основно училище „Любен Каравелов“ – Хасково
Автор на „Завръщане към корените“

11. ДАРИНА РОМАНОВА
61-во Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” София
Автор на „Моят род Романови“

ПЪРВА ГРУПА
1. Живописна семейна история… Успешно и на място са използвани диалектни думички като каматен, кепенци, смокви, желви, които дават „цвят“ и атмосфера на разказаното. Описанието на събитията, на къщичката в Горно поле, на смокинята, костенурките, емоциите около родовата среща са предпоставка за художествен усет, така необходим за всеки разказвач - независимо от крехката възраст. Но това е само едно  начало и бъдещо обещание…
ЛЕА ВИКТОРИЯ ЕМИЛ ДАНГОВА, 4 клас
Частно основно училище „Образователни технологии“ - София
Автор на „Разкажи ми дядо“

2. Интересна история за забравеното в гората около КЪРДЖАЛИ детенце от кримско семейство… По случайност местни „османлии“, отгледали хлапето като свое и това поставило начало на нова фамилия… Акцентира се и на темата „изговаряне на имената“, смисълът, който се влага във всяко едно име и възможността това да е дълбоката връзка с корените на рода… 
НАВА АЛИ НАЗАЛ, 4 клас
Частно основно училище „Образователни технологии“ - София
Автор на „Родовата памет е жива“

3. В това есе за с. Козарско има картина на планината с цветята, билките, риболова, запалените свещички в манастирчето и… вкусът на вишни… защото са български.
КИРИЛ ЖИВКОВ, 1 клас
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
Автор на „България - най-скъпото кътче на света“

4. РОКСАН АЛУШ, 1 клас
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
Автор на „Обич“

5. ИЛЕА ТОДОРОВА, 1 клас
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
Автор на „Усещане за България“

6.  ИЗАБЕЛА ПОИСКОВА
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
Автор на „Баба, дядо и България“

Габриела Денева и художничката Катя Зографова, Николай Хаджистойчев, 7 клас заедно със своята майка Мария Хаджистойчева представиха и рисунката на Николай Хаджистойчев, 15 годишен,…

И толкова много децата откликнали за участие в този контекст… Още по-радостното е, че са вложени толкова желание и любов към дедите… И креативност и последователност при тематиката на конкурса…

И благодарността за честта и привилегията и възможността да сме заедно и част от тази ДЕТСКА МАГИЯ.

Представянето на част от творби - рисунки на родолюбиви деца, наследници на нашите свидни прадеди.

ТРЕТА ГРУПА
1. Рисунка с художествена стойност по цветово и композиционно изпълнение. Интересно „шеговито“ решение е преплитането на родословното дърво с тези „прекрасни“ животни… камилите… свързани с миналото и камиларството основен поминък на тракийските бежанци в Тополовград, подсказана идея на авторката от Катя Зографова, художник, потомка на тракийски бежанци, ръководител на Ателие „Пъстроцвет“ …
ГАБРИЕЛА ДЕНЕВА, 8 клас
Ателие „Пъстроцвет“ – Казанлък

2. Изчистени стилни фигури, своеобразно показващи познания от миналото и етапите чрез  образи от различни епохи.
ДАМЛА СЕЗГИН КЕМИК, 8 клас
Средно училище „Никола Вапцаров” – Айтос

3. Едно (т.е. две, с преплетени клони в здрава прегръдка) родословно дърво. Плодородно и със здрави корени. Чудесна идея, мисъл и изпълнение.
НАТАЛИЯ  НАЙДЕНОВА, 10 клас
Професионална гимназия „Найден Геров“ – Лом

4. Една съвсем различна представа за родословното дърво, завръщането към корените и показване не само на знания, но и на проследяване на връзки и анализ. С мисъл… Красиво и фино изпълнено… С изпипани детайли…
ЕМАНУЕЛА ЧАУШЕВА, 12 клас
Професионална гимназия „Найден Геров“ – Лом


ВТОРА ГРУПА
1. Оригиналност при изобразяване на родовите корени, разположени на двата паралелни клона, което показва еднакво уважение към родовите жилки. Добавени са важни елементи, като сърце и символи на плодовитост. Смесената техника показва професионализъм. Оформена със щрих на мир и атмосфера на обич и уют.
КАЛОЯН ХАДЖИСТОЙЧЕВ, 15 год.
Гр. Сливен

2. Това разлистено дърво грабва с богатството на толкова много листенца, които са цялостта на един род, който знае и помни, и се гордее със своите герои. Зеленото – символизира живата памет. Смесената техника в комбинация с апликация е отлично решение  и изпълнение.
ЖАНЕТ ПЕНЧЕВА, 7 клас
77-мо Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” - София

3. Обратно на разлистеното родово дърво, това изпълнение впечатлява с перфектната си форма. То самото е дърво от миналото, от древността, изглежда като вкаменено и никой не може да го помести и пречупи. И вплетените клони подсказват за непоклатим родов дух. Професионална техника на изпълнение.
ХАННА НАЧЕВА, 7 клас
77-мо Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” – София

4. Интересна интерпретация на темата. Чрез рисунка с фолклорни мотиви, мъжко хоро и разбира се – църквата, която е пазител на корените и родовата памет. Талантливо изпълнение в приятно цветово изпълнение.
ИСКРЕН АСЕНОВ, 6 клас
Основно училище „Васил Левски“ - с. Беглеж, област Плевен

5. АНИ ТОМОВА, 5 клас
77-мо Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” – София

6. КОСТАДИН ЙОРДАНОВ, 5 клас
77-мо Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” – София

7. АНИ ДИМИТРОВА, 6 клас
77-мо Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” – София

8. СВЕТЛА БОЖКОВА, 6 клас
77-мо Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” – София

9. Христо Симеонов, 6 клас
77-мо Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” – София

10. МАРИЯ РАЙЧЕВА, 7 клас
77-мо Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” – София

11. РОСЕН АСЕНОВ, 5 клас
Основно училище „Васил Левски“ - с. Беглеж, област Плевен

ПЪРВА ГРУПА
1. АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ, 3 клас
Частно начално училище „Милеа” - София
2. АНТОНИО ЙОРДАНОВ, 2 клас
Частно начално училище „Милеа” – София
3. ДАРИЯ ГЕШЕВА, 3 клас
Частно начално училище „Милеа” – София
4. ДАВИД ПЕТКОВ, 2 клас
Частно начално училище „Милеа” – София
5. РАЯ МИХАЙЛОВА, 3 клас
Частно начално училище „Милеа” – София
6. БОРИСЛАВ БАТАА ТУНГАЛАГ
Частно начално училище „Милеа” – София
7. КОНСТАНТИНА ЦВЕТКОВА, 1 клас
Частно начално училище „Милеа” – София

ИЗВЪН РЕГЛАМЕНТА
Обич към семейството и разбиране, колко важно е да познаваме корените, миналото… Домът - най-хубавото място…Умения по изобразително изкуство и приложна техника и използвани всички елементи олицетворяващи радостта от живота…

ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА
Частно начално училище „Милеа” – София

1. ВАЛЕНТИН БОРИСОВ
2. ГЕОРГИ ГУНЧЕВ
3. ДИМИТЪР ГРИГОРОВ
4. ИВАН СНЕВЧЕЛИЕВ
5. ИВАН ТОДОРОВ
6. НОРА НЕДКОВА
ДЕТСКИ ГРАДИНИ
1. ГРУПА „ЧАРОВНИЦИ“
Детска градина „Чуден свят“ – Перник
2. БОЖИДАРА И МАРИЯ БОГОМИЛОВИ
ДГ „Валентина Терешкова“ - с.  Ярджиловци, област Перник
3. ВЕЛИЗАРА СТОЯНОВА
Детска градина  „Валентина Терешкова“ - с.  Ярджиловци, област Перник
4. ВИОЛЕТА НЕДЯЛКОВА
ДГ „Валентина Терешкова“ - с.  Ярджиловци, област Перник
5. ДГ „Райна Княгиня“ – с. Мещица, област Перник

Време и за завръщане към корените, и за родовата памет, и за дете изпаднало в беда.

„И В ДОБРО И В ЗЛО ПОМАГАЛИ СИ ДЕДИТЕ НИ“

Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“ не спира и всяка година участва в благотворителни базари организирани в училищата… предоставя експонати все свързани с традициите, бита и обичаите на дедите… радва се и на голям интерес… и от тук и на набраните много по-вече средства…  Организира и срещи с деца със специални потребности… носи радост и удовлетворение… и още и още…

Талантливата Георгия Райкова, народна певица, всеотдайна и неуморима, децата  на Фолклорна формация „Житената питка” към Софийска гимназия за хлебни и сладкарски технологии и децата на Художествен състав за пресъздаване на народни традиции и обичаи „Драгония” към народно читалище „Драгоман 1925” гр. Драгоман все участници в наши събития свързани с историята и съдбата на тракийските бежанци…

Боряна Райкова, зам.-директор на Софийска гимназия за хлебни и сладкарски технологии с огромното си сърце и душа и с нестихващата си доброта… и с дарената топлота…

ЗА РОДОЛЮБИЕТО...
За „Родовата памет е жива”…
За „Моето родословно дърво“…
Започва от „Моето семейство”...
А после за много от децата „изследователската работа” продължава...
Връщат се... От поколение на поколение назад във времето...
Родителите, учителите помагат... По възрастните доизкусуряват...
И заедно съпреживяват...
И заедно успяват и да се завърнат към родовите корени и да съберат, и да наредят и родословното дърво…
А после... Отново и отново „Изследователската работа” продължава...
За корените... за клоните... за клонките...

УРОКЪТ ПО РОДОЛЮБИЕ ПАК ПРОДЪЛЖАВА…
Заедно с родители, учители, ръководители, директори, председатели, … – и всичките те, все консултанти… Заедно с,
1. АЛБЕНА РОЙДЕВА, учител по история
Основно училище „Любен Каравелов“ - Хасково
2. АНЕЛИЯ ИВАНОВА, учител по БЕЛ
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
3. АСЯ ДИМИТРОВА , родител
4. АТАНАС АТАНАСОВ, учител по изобразително изкуство
77-мо Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” - София
5. ВАЛЕРИЯ СПАСОВА, учител по БЕЛ
61-во Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” - София
6. ВИКТОРИЯ ВУЦОВА, учител
Частно начално училище „Милеа” - София
7. ДОРА ДИМИТРОВА, учител по БЕЛ
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция
8. ЕЛЕНА ТОШЕВА, учител
Частно начално училище „Милеа” - София
9. КАЛИНА БОНЕВА, учител
Частно начално училище „Милеа” - София
10. КАТЯ ЗОГРАФОВА, художник
Ателие „Пъстроцвет“ - Казанлък
11. КОСТАДИНКА ДИМИТРОВА, потомка на тракийски бежанци
12. КРАСЕНА ХРИСТОВА, учител
Частно начално училище „Милеа” - София
13. МАРИАНА МИЛЕВА, учител по БЕЛ
Професионална природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ - Сливен
14. МАРИЯ ХАДЖИСТОЙЧЕВА, родител на Калоян и Николай Хаджистойчеви
15. ПЪНАР КЯЗИМ, родител на Нава Али Зинал
16. РЕНАТА ЦВЕТКОВА, учител по БЕЛ
Първа частна езикова гимназия „Уйлям Шекспир-Интелект Инвест” - София
17. РЕНИ АНДОНОВА, родител на Леа Виктория Емил Дангова
18. РУМЯНА ЦВЕТЕВА, учител по биология и здравно образование
19. СВЕТОСЛАВ ГЕОРГИЕВ
Основно училище „Васил Левски“ - с. Беглеж, област Плевен
20. СТОЯН ПАНЧОВСКИ, учител по БЕЛ
1-во Средно училище „Пенчо Славейков” - София
21. ЦВЕТЕЛИНА ВУТОВА, учител
Частно начално училище „Милеа” - София
22. ЯНЕТА ДИМИТРОВА, учител по БЕЛ
Българско училище „Иван Вазов“ – Париж, Франция

ГОЛЯМАТА НАГРАДА, СПЕЦИАЛНИТЕ НАГРАДИ, ОТЛИЧИЯТА, ГРАМОТИТЕ, СВИТЪЦИТЕ КЪМ ТЯХ И СИМВОЛИЧНИТЕ ПОДАРЪЦИ СВЪРЗАНИ С ТРАДИЦИИТЕ, БИТА И ОБИЧАИТЕ НА ДЕДИТЕ НИ, БЯХА ВРЪЧЕНИ ОТ,:

Д-р Климент Христов,  представител на Регионално управление на образованието София-град, старши експерт по административно обслужване и връзки с обществеността;
Г-н Краснодар Беломорски, зам.- председател на Съюза на тракийските дружества в България;
Г-жа Галина Рулева, журналист, автор на сборници с разкази;
Г-жа Боряна Райкова, зам.-директор на Софийска гимназия за хлебни и сладкарски технологии…

Поздравителни и благодарствени слова бяха поднесени още от г-жа Мария Хаджистойчева, родител на Николай и Калоян, г-н Краснодар Беломорски, зам.- председател на Съюза на тракийските дружества в България, г-жа Рената Цветкова, учител по БЕЛ, Първа частна езикова гимназия „Уйлям Шекспир-Интелект Инвест” – София, …  

И нашата БЛАГОДАРНОСТ към всички, които отделят минути от забързаното си време, за да се случват прекрасните творби и инициативи…

И нашият РЕВЕРАНС към всички,

И с организираната и провежданата ежегодно от ТРАКИЙСКО СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА ИНИЦИАТИВА "ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ КОРЕНИТЕ“ и  „ПО ОБРАТНИЯ ПЪТ НА ДЕДИТЕ НИ"-

ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ И ГРАМОТИ на участниците в конкурси и инициативи на ТРАКИЙСКО СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА ИНИЦИАТИВА  "ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ КОРЕНИТЕ“ и „ПО ОБРАТНИЯ ПЪТ НА ДЕДИТЕ НИ"

И с издавания ежегодно от ТРАКИЙСКО СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА ИНИЦИАТИВА  "ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ КОРЕНИТЕ“ и „ПО ОБРАТНИЯ ПЪТ НА ДЕДИТЕ НИ" СВОЕОБРАЗЕН СВИТЪК – СБОРНИК със скътаните в него  творби – есета, разкази и рисунки и за „Завръщане към корените“ и за „Моето родословно дърво“ и за „И в добро и зло помагали си дедите ни“… НАШИЯТ БЕЗЦЕНЕН ДАР.
С които вярваме и ИСКРАТА все е ЗАПАЛЕНА, и  ДИРЯТА  все е ОСТАВЕНА…

С УВАЖЕНИЕ,
БОЖАНА БОГДАНОВА
Председател на Тракийско сдружение „Национална инициатива
„Завръщане към корените” и „По обратния път на дедите ни”


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн