Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ в Чепеларе

За пета поредна година в  родопския град Чепеларе се проведоха Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“, организирани от Община Чепеларе и Съюза на тракийските дружества в България.

На 2 септември пред паметника на легендарния войвода се състоя официалното откриване на празника.

Официални гости на празниците бяха депутатът д-р Красимир Събев, областният управител на Смолян Захари Сираков, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и секретаря на общината Катя Стайкова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов. Сред гостите бяха членовете на ВК на СТДБ: член кор. Георги Михов, проф. Св. Елдъров, Стоян Райчевски.

Областният управител Захари Сираков поздрави организаторите, домакините и гостите като подчерта, че великият революционер, борецът за свобода на Тракия и Родопите - Петко войвода е пример за родолюбие, достойнство и мъжество. След поднесените слова и венци на признателност прозвучаха вълшебните родопски каба гайди на Гайдарски състав „Петко войвода“.

Пристигането на Капитан Петко на кон и неговата чета бе пресъздадено пред паметника на Войводата на ул. „Васил Дечев“, в непосредствена близост до мястото, където се е помещавал щабът му. Във възстановката взеха участие ДТС към НЧ „Родопска искра 1880“ - Чепеларе, Гайдарски състав „Петко Войвода“, Сдружение „Родопски хайдути“, Конна езда Аспарух и Представителен фолклорен ансамбъл  „Шевица“.

Последва тържествено шествие към площад „Олимпийски“ в центъра на Чепеларе, където програмата продължи със сдружение „Родопски хайдути" под съпровода на родопски каба гайди от Гайдарски състав „Петко Войвода“.

В градската градина бе представен том I на Енциклопедия „Тракия“, издание на СТДБ и ТНИ. Председателят на СТДБ Кр. Премянов приветства гостите и открои важното място на Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ в тракийския календар. Проф. Св. Елдъров и Стоян Райчевски представиха Енциклопедията като акцентираха на значимостта на изданието, което е безценен носител на историческата памет за тракийското движение в един изключителен по широта времеви период. Те се спряха на различни детайли от процеса на съставянето на енциклопедичния труд, който дава възможност на читателите да се докоснат до изключително важни факти и събития. Екземпляр от том I на Енциклопедия „Тракия“ бе подарен на  кметството и  на читалището в гр. Чепеларе.

От името на СТДБ и на ТНИ бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Капитан Петко войвода.

Програмата на празниците продължи с фотоизложба „Петко Киряков - войводата на Тракия и Родопите“, създадена по презентационни материали, предоставени от Зоица и Коста Начеви и с концертна програма на Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн