Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Втори Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода” в гр. Чепеларе

От 22-24 септември 2018 г. в  гр. Чепеларе се проведоха вторите Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода”

Организатори на Националните хайдушки празници са:  Община Чепеларе и Съюз на Тракийските Дружества в България.

Празниците започнаха със среща - разговор с доц. д-р Румяна Комсалова на тема: „Хайдушкото движение по време на Българското Възраждане и ролята на капитан Петко Войвода”.

В читалището на Чепеларе бе представен животът на легендарния войвода чрез презентация, направена от Зоя Начева - директор на Държавния архив в Смолян.

На 22 септември бе реализирана зрелищна възстановка на обявяването на Независимостта на България. След нея на площад „Олимпийски” започна поетичният спектакъл „Епопея на забравените”. С втора възстановка бяха пресъздадени картини от дейността на Капитан Петко Войвода.

Кулминацията на тържествата бе на 23 септември, когато бяха пресъздадени картини на „Хайдушка клетва”, а на площад „Олимпийски” се проведе фестивал „Родопа пее хайдушки песни”.  Жителите и гостите на града имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на фолклорен ансамбъл „Капитан Петко Войвода” при Тракийско дружество „Родопи” в Асеновград с председател Ели Воденичарова, на  ансамбъла при читалището в село Павелско и др.

В церемонията по официалното откриване на Националните хайдушки празници „Капитан Петко Войвода”  участваха Славка Чакърова - кмет на община Чепеларе, Владимир Гърбелов - заместник областен управител, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Т. Коруев – гл. редактор на в. „Тракия”, граждани и гости на Чепеларе.

Славка Чакърова - кмет на община Чепеларе поздрави участниците в празниците, които вече са постоянна част от културния календар на града и прочете поздравителен адрес до организаторите от Бойко Борисов - премиер на Република България, чиито  текст гласи следното:

Уважаема госпожо Чакърова,

Уважаеми господин Премянов,

Бих искал да отправя моите най-сърдечни пожелания за здрраве и благополучие към всички жители и гости на Чепеларе.

Приветствам инициативата ви да съхраните и показвате на поколенията славното минало на българския народ. Геройството на нашите предци трябва да бъде пример за всички нас за несломим дух и родолюбие. Тези уроци на историята ще ни научат да запазим себе си силни и ще ни дадат воля да градим заедно просперитета на България!

Честит празник!

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов поздрави, от името на областния управител Недялко Славов и от свое име, кмета на общината, организаторите, жителите и гостите на Чепеларе по случай провеждането за втора поредна година на Хайдушките празници „Капитан Петко Войвода”.  В словото си той подчерта, че „това е начинът да почитаме героите, онези славни българи, като Капитан Петко Войвода, които са посветили живота си в името на Родопите и България. Нека чрез чествания в тяхна чест увековечим делото им, като научим идните поколения да уважават и да бъдат признателни към предците ни, пожертвали себе си в името на свободата и независимостта.”

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Кр. Премянов приветства участниците в празниците и благодари на Общинския съвет и на кметицата на Чепеларе за доброто сътрудничество при реализиране на патриотичната инициатива, на която СТДБ е съорганизатор. Той награди със златен медал „Капитан Петко Войвода” за приноса й към тракийската кауза община Чепеларе. В изказването си Кр. Премянов подчерта, че целите на празниците съвпадат с целите на Съюза, защото Родопите са крепост на българщината, а легендарният войвода е патрон на СТДБ.

В словото си Костадин Пепеланов акцентира на историческите факти, свързани с живота и делото на Капитан Петко Войвода.

Жителите на Чепеларе символично посрещнаха Капитан Петко Войвода в Чепеларе и поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на легендарния родопски закрилник.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн