Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Общо събрание на Върховния комитет на СТДБ

Отчетена бе дейността през 2023 г. и бяха начертани целите и задачите за 2024 г.

На 21 януари т.г. в столицата се проведе Общо събрание на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, което премина при следния дневен ред: 1. Отчет за дейността на СТДБ за 2023 г.; 2. Отчет за изпълнението на бюджета на СТДБ за 2023 г.; 3. Приемане  на план - програма за дейността на СТДБ за 2024 г.; 4. Приемане  на бюджет на СТДБ за 2024 г.; 5. Прекратяване на членство в СТДБ (ВК); 6. Приемане на нови членове на Общото събрание на СТДБ; 7. Разни

След като бе установено, че има кворум и събранието е законно, то бе открито. За водещ на събранието бе избран Михаил Вълов – заместник-председател на Централното ръководство. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите членове на Върховния комитет и съмишленици на тракийската кауза: отец Александър Чъкърък, отец Боян Саръев, сливенският митрополит Йоаникий, Божанка Николова, председател на Тракийско дружество „Лазо Лазов“ в гр. Средец, Манол Манолов - председател на Регионалното тракийско дружество във Варна, Недялко Комнев - председател на Клуба на ветераните, Димитър Шалапатов - председател на филиала на ТНИ в Хасково.

Доклад-експозе по отчета и план-програмата направи председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов. Той отчете 2023 г. като успешна за Съюза, и благодари на членовете на Централното ръководство и на председателите на тракийските дружества, с чието активно съдействие са организирани основните мероприятия като: 26 март – Ден на Тракия, традиционните тракийски гергьовски събори в Поморие и Одрин, Национален фестивал Фолклорен венец „Божура“ в Средец, Национален тракийски младежки събор „Илиева нива“, Национален тракийски християнски събор „Спасовден“ в  Ямбол, Национален тракийски събор „Богородична стъпка“, Национален тракийски събор в с. Славейно, Национално тракийско поклонение на Петрова нива, Националния женски тракийски събор - поклонение в с. Аврен, Националното тракийско поклонение  „Ден на тракийската памет“ в Маджарово.

Подчертан бе приносът на Културен клуб „Тракия“, който функционира  съвместно с издателство „Захарий Стоянов“ и привлича към тракийската кауза представители на творческата интелигенция - изявени български писатели, поети, интелектуалци, художници, чиито творчески вечери събират тракийци, дипломати и съмишленици на тракийската кауза.

Акцент бе поставен на реализацията на идеята за издаване на Енциклопедия Тракия, чиито втори том е под печат.

Председателят на СТДБ изрази увереност, че през 2024 г., когато се навършват важни юбилейни годишнини като 90 години от основаването на ТНИ, 100 години от основаването на ТМС и 180 години от рождението на Капитан Петко войвода, тракийци ще продължат да укрепват своята организация и да отстояват българщината.

Присъстващите приеха доклада, отчета за дейността, план-програмата за 2024 г., финансовия отчет за 2023 г. и проектобюджет за 2024 г.

За нови членове на Върховния комитет бяха избрани Стоян Чилов Райчевски - историк, акад. Васил Стоянов Сгурев - учен от БАН, Милен Стоев Люцканов - дипломат, Николай Атанасов Василиев - управител на Дивата ферма в Маджарово, Георги Желязков Георгиев, Мариус Иванов Донкин - актьор,   Богдан Константинов Паташев - посланик, и новоизбраните председатели на тракийски дружества: Донка Русева Дамянова -  председател на ТД „Слав Мерджанов“ в Карнобат, Възкресия Андонова Вълева - председател на Тракийското дружество в Маджарово, проф. Маринела Иванова Грудева и Павел Красимиров Лозанов - съпредседатели на Регионалното тракийско дружество във Варна и Георги Димитров – председател на Тракийското дружество в Свети Влас, което става член на Съюза.

За член на Централното ръководство беше избран посланик Георги Димитров Димитров.

За заслуги към тракийската кауза със златен медал „Капитан Петко войвода“ бяха наградени Нели Анастасова, председател на ТД „Стоян Мавродиев“, гр. Търговище и членовете на Върховния комитет Иван Гранитски и Димо Карабелов.

По традиция преди Общото събрание на СТДБ Краснодар Беломорски - зам.-председател на ЦР, Хубен Хубенов-член на ВК от Хасково, Зорница Радонова и Искра Чернева поднесоха цветя пред паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина в София.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн