Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Вместо изказване пред Общото отчетно-изборно събрание на ВК на СТДБ

Автор: Чавдар Георгиев, член на ЦР на СТДБ

Днес, 8 май 2021 г. се проведе Общо отчетно-изборно събрание на Върховния комитет на СТДБ. Председателят Красимир Премянов изнесе отчетния доклад, в който се  изброяват чествания на събития и дейци, проведени конкурси, построени паметници, издадени книги, вестник, сайт, позиции, декларации и т.н. и т.н.,  ред след ред, страница след страница.

Сега умножете всяко едно от тях по десет, защото зад всеки ред стои планиране, подготовка, логистика, съгласуване и взаимодействие с институции на национално, областно или местно ниво, издателства, печатници, читалища, разпространение, танцови и хорови състави и всичко, за което се сетите. Така ще получите обхвата и мащаба на отчетената дейност и ще разберете жива ли е тази организация или е само номер в регистъра на НПО.

А сега може да го умножите и по двадесет, защото всичко това се случва без бюджетно финансиране, без еврогрантове, без помощи от „Америка за България“, без корпоративна зависимост. Случва се с много работа, тичане, притеснения, нерви и ускорен пулс.

Дело е на председателя, Централното ръководство, Върховния комитет, на тракийските дружествата по места и техните председатели, на всеки отделен тракиец и съмишленик. Дело е на колективните усилия на организацията и затова всеки от вас може да го счита и за свой отчет.

Няма друга такава неправителствена организация, която да е съградила толкова паметници и паметни плочи в България. И не само в България, а и в чужбина - в Одрин, Киев, Рим. Може да ходите с високо вдигната глава!

Няма друга такава неправителствена организация с толкова наситен със събития календар – исторически, културни, на родовата памет и националния идеал. Може да гледате хората в очите!

Няма друга толкова стара неправителствена организация в България, преминала проверката на времето.

Тази година честваме 125 години от основаването й. Пет поколения се борят за идеалите, завещани ни от основателите й.

Може да се гордеете, че сте един от тях!

Аз съм!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн