Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Официално откриване на литературен салон в Тракийския дом в столицата

От началото на септември т.г., в центъра на София, на ул. Стефан Караджа № 7А функционират книжарница и галерия. Новият просветно-културен център е съвместно дело на Съюза на тракийските дружества в България и на издателство „Захарий Стоянов”, а работното време е от 9 до 20 часа.

В сградата нa книжарницата функционира литературен салон, чието официално откриване ще се състои на 11 октомври т.г. (четвъртък) от 18:00 ч. с представянето на поредицата „Бежанци“, която излиза с логото на издателство „Захарий Стоянов”. Това е уникална поредица за  бежанската орис на българите от Тракия, Македония, Добруджа, Таврия и Западните покрайнини. Нейн автор е историкът Стоян Райчевски, който ще представи пред публиката книгите си „Етническото прочистване на българите от Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1913)“, „Разоренията на македонските българи (1878-1903)“, „Бежанци и преселници от Беломорието и Егейска Македония (1941-1949)“ и „Бежанство и преселвания  на добруджанските и таврийските българи (1913-1944). Поредицата продължава делото, започнато от Любомир Милетич със забележителното изследване „Разорението над тракийските българи през 1913 година“.

В литературния салон в Тракийския дом няколко пъти на месец ще се представят нови книги, ще се провеждат литературни вечери, кръгли маси и научни форуми.

Подробности ще бъдат публикувани в рубриката: СЪБИТИЯ - НАЦИОНАЛНИ.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн