Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
СТДБ откри паметна плоча в чест на Костадин Карамитрев

На 5 октомври 2012 година, на 80-та годишнина от рождението на дългогодишния председател на СТДБ Костадин Карамитрев, на фасадата на сградата на съюза на ул. „Стефан Караджа“ 7а, бе открита паметна плоча в негова чест.

На събитието присъстваха десетки тракийци, колеги, близки и роднини на К. Карамитрев. Тук бяха и членовете на ЦР на СТДБ Милен Люцканов, Нонка Матова, Краснодар Беломорски, Николай Димитров, Проф. В. Проданов - директор на ТНИ, Доц. Здравко Попчев - председател на шуменското тракийско дружество, председатели на тракийските дружества в Казанлък, Карнобат, Маджарово, Свиленград и др. Церемонията бе уважена и от генерал Ангел Марин – Вицепрезидент на Република България в периода 2002-2012г.

В своето слово председателят на СТДБ г-н Красимир Премянов говори за професионалния и житейски път на г-н Карамитрев и подчерта огромния му принос за възраждането на съвременното тракийско движение. „Целият си живот той посвети на България, а последните 20 години се отдаде изцяло на тракийската кауза, неотделима от българската национална кауза, като осъществяваше конгресните решения за укрепването и общественото признаване на СТДБ, за да се чуе гласът на тракийците в България и да се възстановят социалните и имуществени права на тракийските бежанци“, изтъкна г-н Премянов. Той проследи приноса на К. Карамитрев за провеждане на последователна политика по националния въпрос от страна на СТДБ, за възстановяването на двете български църкви и за откриването през 1990г. на паметник  на Екзарх Антим І в двора на църквата „Св. Константин и Елена”, за построяването на паметниците на Капитан Петко Войвода в Рим и Киев, за обявяването на 26 март за Национален ден на Тракия, за разработването на новата стратегия на СТДБ - „Тракия без граници. Интеграция на Тракия в рамките на ЕС”, за създаване и управление на Еврорегион „Тракия”.

Бяха отправени благодарности към Софийския общински съвет, към кмета на София Йорданка Фандъкова и Главния архитект Петър Диков за оказаното съдействие паметната плоча да стане факт, както и към авторите и – проф. Валентин Старчев и арх. Явор Дичев.

Заупокойна молитва отслужиха  отец Кирил и отец Мина от Софийската Митрополия.

Прозвучаха стихове, посветени на Костадин Карамитрев, написани от неговия дългогодишен колега и приятел Божидар Крапчев.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн