Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
33-ят паметник на Капитан Петко Войвода се извиси в столицата на Украйна

По случай 165 години от рождението на легендарния български национален герой Капитан Петко Войвода, в Киев бе открит негов паметник. Автор на проекта за паметник, е проф. Валентин Старчев. Инициативата за изграждането на паметника принадлежи на Съюза на тракийските дружества в България и Асоциацията на българите в Украйна.

За празничните тържества в столицата на Украйна пристигнаха българска делегация, водена от Красимир Премянов – председател на СТДБ и представители на украинските власти. Почетен гост на мероприятието беше депутатът в Одеския областен съвет и президент на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе.
Тържествената церемония започна с химните на България и Украйна. В церемонията по откриването на паметника участие взе Вицепрезидентът на Република България Ангел Марин, който произнесе слово за живота и дейността на Капитан Петко Войвода и поздрави организаторите и гостите на тържеството.

Негово Високо Преосвещенство Митрополит Кирил Варненски отслужи водосвет. Тържествено слово произнесе и Красимир Премянов, председател на СТДБ.

Церемонията уважиха Виктор Майко, заместник-министър на външните работи на Украйна, Михаил Кучук, зам.-ръководител на Киевската градска държавна администрация, Галина Гарега, зам.-кмет на Киев и ръководител на Секретариата на Киевския съвет, Димитър Владимиров, посланик на България в Украйна,  стотици потомци на тракийски българи от България, Молдова, Украйна.

След прерязването на лентата и полагането на цветята,  Киев бе огласен от едночасова празнична програма. Български самодейци от Варна и Бесарабия изпълниха богата фолклорна програма.  По традиция  празникът завърши с българско хоро.

За заслуги към тракийското движение със златен медал „Капитан Петко Войвода” с лента бяха отличени вицепрезидента на Република България Ангел Марин, председателя на АБУ Антон Киссе и директора на Дирекция „Култура и опазване на културните ценности и паметници” в Киевската градска държавна  администрация Генадий Гера.

След тържествената церемония Съюзът на тракийските дружества в България даде прием в салоните на българското посолство в Украйна.
 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн