Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
В Народното събрание почетоха Деня на Тракия

Днес, по случай Деня на Тракия,  в Парламента беше прочетена Декларация от заместник-председателя на Народното събрание и депутат от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.  „В този ден се отбелязва като част от българската бойна слава. На тази датата е превзета одринската крепост, но се отбелязва и като ден на всички онези тракийски българи-мъченици, които бяха избити или прокудени в свободна България от турската държава. На този ден се почита подвига на българските войни, паднали при Одрин из тракийските полета”, посочи Каракачанов. Той отбеляза, че в атаката за Одринската крепост българската армия губи 1316 убити и 6329 ранени, но при превземането й са пленени 13 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници с 413 оръдия”.

Бе посочено, че българското правителство и парламент имат своя дълг към наследниците на прогонените българи да получат сто години по-късно обезщетения за своите имоти и имущество, което е било заграбено и сега се ползва от съвременната турска държава. „Казвам това не да насаждам напрежение. Казвам това, защото в нашия парламент имаме парламентарна група, която много обича да нравоучителства и да ни говори за човешки прави, за ксенофобия, расизъм и какво ли не друго, обвинявайки българския народ”, подчерта Каракачанов.

„Почитайки величието на българската армия с превземането на Одринската крепост, уважавайки жертвите на българския народ в Източна Тракия, трябва да се научим да използваме историческите факти. Те трябва да ни служат като урок как да не повтаряме грешките на предходните български политици и тези грешки да бъдат изправени, а не забравени. Това е смисълът от отбелязването на Деня на Тракия – 26 март”, се казва още в декларацията .

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн