Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийци се поклониха пред делото на своя патрон

176 години от рождението на Капитан Петко войвода

Днес тракийци отбелязват 176 години от рождението на своя патрон Капитан Петко войвода (18.12.1844 – 07.02.1900),който е  сред колосите на национално-освободителното ни движение.

Многобройните паметници на Капитан Петко Войвода, издигнати в България, Италия и Украйна  свидетелстват за народната признателност към  делото на войводата. Припомнямe, че по повод 175 години от рождението на войводата, през ноември и декември 2019 г., по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България, със съдействието на Столична община, Община Свиленград, Агенция „Митници”, ГД „Гранична полиция“ и с доброволните дарения на тракийци от цялата страна, бяха открити два паметника на големия българин  - на държавната граница на Република България при едноименния граничен пункт с Гърция и в „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина в София, редом с паметниците на Ботев и Левски. Днес пред двата паметника тракийци положиха цветя.

Представители на ръководството на СТДБ, на ТНИ и на ТЖС положиха цветя пред паметника на Войводата в „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина.

Поради ограничителните противоепидемични мерки тази година представителни групи от тракийци почетоха войводата  в цялата страна. В Хасково, Свиленград, Стара Загора, Димитровград, Варна, Русе, Велико Търново, Бургас, Ямбол, Кърджали, Крумовград, Пловдив, Търговище, Маджарово и др. представители на тракийските дружества, членове на СТДБ поднесоха цветя пред неговите паметници, паметни плочи и паметни места.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн