Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийци, колеги, приятели и роднини почетоха Тодор Коруев

На 1 юли 2021 г. в тракийския дом в столицата се проведе паметна среща, посветена на Тодор Коруев. Поводът е три месеца от неговата кончина.

Присъстваха представители на ЦР на СТДБ, ТНИ, в. „Тракия“, „Дума“, издателство „Захарий. Стоянов“, семейството и роднини, много приятели и познати.
Председателят на СТДБ Кр. Премянов припомни, че Тодор Коруев е знаково име в българската журналистика и публицистика, който до сетния си дъх беше главен редактор на в. „Тракия”, отбелязал през януари т. г. своята 100-годишнина. Той подчерта, че човекът и творецът Коруев е оставил трайна следа след себе си. За дейността му в полза на тракийската кауза и защитата на тракийските българи ръководството на СТДБ го награди посмъртно със златен медал „Капитан Петко войвода“ и плакет „125 години организирано тракийско движение в България“.

Член кор. Иван Гранитски сподели своите спомени за твореца Тодор Коруев, който през целия си живот се занимава с вестникарство - от ученическите и учителските си години в Момчилград, преминал през школата на вестниците „Вечерни новини“, „Работническо дело“ и „Дума“, сп. „Везни“,  а в последните години работи и като редактор в издателство „Захарий Стоянов“. Той припомни таланта му на писател и публицист, за който е удостоен с три „Златни пера” на СБЖ, с голямата награда на СБЖ за цялостно творчество, с отличие на Съюза на преводачите, с награда за публицистика „Кирил Маджаров”, с награда на СБП за публицистика „Богомил Нонев“, с Националната награда за политическа публицистика „Георги Кирков”, с Наградата на в. „Дума” за цялостен принос.

Иван Гранитски представи и последните му книги  „Още животописи“, съдържаща публицистични статии, есета, памфлети, полемични бележки, отзиви, житейски истории, писани след 2012 г. и „Овньо льо вакал, каматан…“, в чиито примес от митология, история, етнография, фолклор, народопсихология, мемоаристика, художествена литература и журналистика, авторът  разкрива обичта си към родния край.

Спомени за Тодор Коруев, за детските години, неговото блестящо перо, за духовитият му характер, за невероятната способност да създава и поддържа приятелства споделиха неговият брат, съпругата Галя журналистът Пламен Енчев, подуправителят на НОИ Весела Караиванова, поетът Хубен Стефанов и др.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн