Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на загиналите за освобождението на България от османско владичество

На 3 март 2022 г. Кр. Премянов, Кр. Беломорски, член - кор. проф. Георги Михов, Зорница Радонова и Искра Чернева от името на СТДБ и на софийското тракийско дружество положиха венци и цветя пред паметниците на Царя Освободител и на „Българския  опълченец“  в знак на признателност за освобождението на България от османско владичество през 1878 г.

На благодарствения молебен в Храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, който беше отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, присъстваха представители на тракийското дружество в Казанлък. Те положиха венци на връх Шипка.

Представители на тракийското дружество в Стара Загора с председател Цанко Атанасов, почетоха паметта на загиналите за освобождението в парк „Тракия“, полагайки венци пред паметника на Никола Каишев, основател на тракийското дружество в града и възстановител на опожарената от османците Стара Загора, пред паметника „Одринска епопея“ и пред паметника на Капитан Петко войвода.

Членове на тракийското дружество „Лазо Лазов“, гр. Средец, обл. Бургас, почетоха паметта на загиналите за освобождението на България със знамето на Тракия в ръка и с много цветя.

Представители на тракийското дружество в Ямбол с председател Михаил Вълов, участваха в церемонията, организирана от общината, в благодарствения молебен и поднесоха цветя пред Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение.

Хасковските тракийци с председател Кирил Сарджев и част от ансамбъл „Китна Тракия“ посрещнаха 3 март в Българското генерално консулство в Истанбул. На тържеството присъстваха Васил Вълчев, генерален консул на Република България в града на Босфора, Радослава Кафеджийска, първи секретар, Васил Лязе, председател на Управителния съвет на Фондацията на православната църква на Българската екзархия, представители на Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“, представители на Генералното консулство и на Консулската канцелария в Бурса. Приветствие към присъстващите поднесе генералният консул В. Вълчев, който подчерта значимостта на Националния празник. В концертната програма участваха танцьори и певци от Представителния ансамбъл „Китна Тракия“ към читалище „Тракия 2008“.

Тракийци, върху които още тегнат последствията от кръвопролитните войни в миналото, свято тачат паметта, ценят свободата и загиналите за нея. Затова в цялата страна пред паметниците на руските освободители и българските опълченци, те отдадоха почит, свеждайки глави пред героите, загинали за да я има България.

3 март 1878 г. е първата от трите големи дати, която заедно с 6 септември 1885 г. и 22 септември 1908 г., бележат Освобождението, Съединението и Независимостта на България.

На 3 март преди 144 години България зае своето място като държава на картата на Европа.


   

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн