Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Почина акад. Стефан Воденичаров - член на ВК на СТДБ

СТДБ загуби достоен радетел на тракийската кауза

С прискърбие съобщаваме, че почина видният български учен, общественик и тракиец - академик Стефан Воденичаров.

Стефан Борисов Воденичаров е роден на 1 септември 1944 г. Бил е зам.-директор и ръководител научна секция „Технологии и системи за защита“ в Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидро - и аеродинамика към БАН.

През 2008 г. е избран за председател на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. На 3 декември 2012 г. е избран за председател на БАН.

Стефан Воденичаров оглавява и дава името си на инициативния комитет на левицата за изграждане на АЕЦ, който събира подписите, представени в НС, за провеждане на референдума на 27 януари 2013 г.

През последните години  той стана инициатор на движението „Единение”, което обедини индустриалци, учени и интелектуалци от цялата страна със стратегическата цел да разработят и предоставят на политиците разработки във всички сфери на обществения, икономическия и духовния живот, за да излезе България от всеобхватната криза и разпад.

С цялостната си дейност Стефан Воденичаров оставя трайна среда в българската наука и политика.

Той е награждаван многократно в редица области и за различни постижения. Носител е и на най-високото държавно отличие - орден „Стара планина“.

Академик Воденичаров оставя трайна следа и в Съюза на тракийските дружества в България. Като член на Върховния комитет на Съюза той работеше неуморно за тракийската кауза. Загубата е голяма, защото неговата дейност беше посветена на Отечеството.

СТДБ загуби човек на почтеността, на доблестта, на родолюбието.

Ръководството на СТДБ изразява съболезнования на семейството и близките му!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн