Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Тракийци засвидетелстваха почит пред Христо Ботев и загиналите за свободата на България

2 юни е Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Днес се навършват 148 години от гибелта на Христо Ботев (1848 - 1876). Поет, публицист, революционер, той оставя трайна следа в българската национална памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Ботев живее в изключително драматични години от историята на България, в които е пряк участник. Цялото му творчество представлява безпощаден анализ на тогавашната  реалност, а животът му е непрекъснато търсене на пътя към политическа свобода и независимост, социална справедливост и морал. Той говори  за проблемите на народа с болка, изобличавайки предателството и демагогията на властващите и на продажната интелигенция.

Ботев е пример за национална гордост, особено в днешната реалност, в която измислени политикани, набедени поети и писатели не вдъхновяват, а отвращават мислещите хора, за които Родина, патриотизъм и национално достойнство означават много.

Животът и делото на Ботев са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България днес сведоха глави в знак на почит пред Ботев и загиналите за свободата на Отечеството, и положиха цветя пред паметниците на поета-революционер в цялата страна.

В София пред паметника на Ботев в Борисовата градина венец поднесоха председателят на СТДБ Кр. Премянов и Искра Чернева.

В Пловдив цветя поднесоха членовете и приятелите на Читалище „Тракия-Пловдив-2008 г.“ и „Тракийско дружество-Пловдив“. Слова произнесоха почетният председател на проф. д-р Георги Йорданов и председателят на Читалище „Тракия-Пловдив-2008 г.“

В Поморие пред бюст паметника на Ботев звуча пламенно слово, произнесено от Донка Китанова – секретар на НЧ „Светлина- 1939г.“, стихове и песни на деца от ДГ „Веселушко” и ОУ „Хр. Ботрев”. Тракийско дружество „Одринска епопея” гр. Поморие бе част от честването с въздействащи тематични песни.

Членове на РТД във Варна и представители на териториалното обединение на тракийци в с. Гроздьво, под ръководството на своя председател - Златина Димитрова, взеха участие в тържеството, посветено на деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, организирано от кметството. Слова, посветени на герoизма и саможертвата на героите, поднесоха читалищни дейци. Венци и цветя на признателност бяха положени в парка на безсмъртните. Кратка литературно-музикална програма изнесоха деца от детската градина. Тържеството завърши със заря.


 


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн