Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на Васил Левски

148 години от обесването на Апостола на свободата 18.2.2021

На 18 февруари 2021 г. се навършват 148 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски (18 юли 1837 - 18 февруари1873), български революционер, основател на Вътрешната революционна организация, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение. Известен като Апостол на свободата, заради разработването на стратегия за освобождението на България от османско владичество, той мечтае за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Левски е национален символ, чиито живот и дело се открояват по начин, присъщ на гений, за когото свободата и любовта към българския народ и Отечеството стоят над всичко. В този смисъл той ни завеща урок по национално достойнство, който трябва да научим!

Животът и делото на  големия български революционер са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потмци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България, днес почетоха паметта му в цялата страна.

В столицата пред паметника на Апостола цветя положиха педседателят на СТДБ Кр.Премянов, Кр. Беломорски- зам-председател на ЦР на СТДБ, проф. В. Проданов - директор на ТНИ, членовете на ВК: Мария Божкова, В. Пачилов, Чавдар Георгиев, Ст. Начев - тлавен секретар на Съюза, В. Стоилова и Зорница Радонова.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн