Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в цялата страна засвидетелстваха почит към делото на своя патрон Капитан Петко войвода

В знак на признателност и почит към делото и живота на бележития българин, членове и симпатизанти на тракийско дружество „Тракийско сърце“, Кърджали, поднесоха венци и цветя пред неговия бюст-паметник в центъра на града - сн. 1.

Тракийци от ТД „Тракия-1922“ в Крумовград, поднесоха  цветя  пред паметника на Войводата в града и честваха 100-годишнина от създаването на дружеството - сн.2.


Пред паметника на славния български войвода, наречен още приживе спасителят на Хасково, цветя на признателност поднесоха десетки деца, кметът на Община Хасково Станислав Дечев, председателят на ТД „Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев, Анета Георгиева - секретар на НЧ „Тракия - 2008”, Хубен Стефанов, член на редколегията на в. „Тракия“, тракийци, граждани и гости на града. Сн. 3.


По повод 178 години от рождението на Капитан Петко Войвода ТД „Георги Сапунаров“ и НЧ „Тракия – 2008“ със съдействието на Община Хасково организираха празничен концерт под мотото „Коледен звън от Тракия“ с участието на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“, ТК „Воденица“, ДТС „Пъстрица“ и Школа по народно и поп пеене „До минор“. Гости на концерта бяха представители от Генералното консулство на България в Одрин. Сн. 4.


Тракийско дружество „Тракия“ в Свиленград  отбеляза 178 години от рождението на Капитан Петко войвода с поднасяне на венец пред паметника на Войводата на едноименния ГКПП (сн. 5) и с тържество в ресторант „Марица“. Тържеството започна с популярната  песен за Капитан Петко войвода. Слово за неговия житейски път и приветствие към тракийци произнесе Василка Вангелова, председател на дружеството. Тя поздрави всички дейни тракийци и дарители, оказали помощ на хората от наводнените села в Карловско, с пожелание за Весела Коледа и Щастлива Нова година. Тържеството продължи с изпълнение на народни песни от малката тракийка  Виктория и  групата за народни песни с ръководител госпожа Порязова.

Тракийци от Стара Загора и региона (Тракийско дружество „Фере“, с. Ракитница и Тракийско дружество с. Дъбово) проведоха регионална среща (сн.6). Началото започна с едноминутно мълчание в памет на голямата тракийка, почетен гражданин на Стара Загора и почетен председател на ТД „Одринска епопея“ в Стара Загора - Петра Мечева. Поднесени бяха цветя пред паметника на Капитан Петко войвода в парк  „Тракия“.

Срещата продължи с тържество, по време на което председателят на ТД „Одринска епопея“ в Стара Загора направи обзор на изтичащата 2022 г., поздрави присъстващите и връчи на юбилярите календар и абонамент за вестник „Тракия“. Тържеството продължи с изпълнения на Представителния женски народен хор при дружеството.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн