Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийци засвидетелстваха почит пред Ботев и загиналите за свободата на България

Автор: д-р Ваня Ангелова ИВАНОВА

Днес, 2 юни 2019 г., се навършват 143 години от гибелта на Христо Ботев. Поет, публицист, революционер, той оставя трайна следа в българската национална памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Ботев живее в изключително драматични години от историята на България, в които е пряк участник. Цялото му творчество представлява безпощаден анализ на тогавашната  реалност, а животът му е непрекъснато търсене на пътя към политическа свобода и независимост, социална справедливост и морал. Той говори  за проблемите на народа с болка, изобличавайки предателството и демагогията на властващите и на продажната интелигенция.

Ботев е пример за национална гордост, особено в днешната реалност, в която измислени политикани, набедени поети и писатели не вдъхновяват, а отвращават мислещите хора, за които родина, патриотизъм и национално достойнство означават много.

Творчеството на поета се откроява по начин, присъщ на гений, чиито идеал е свободата, а любовта към българския народ и Отечеството са безгранични.

Едва ли някой би оспорил съвременното звучене на написаното от поета в друга епоха:

„Патриот е – душа дава за наука, за свобода,
но не свойта душа братя, а душата на народа!
Само знайте, за парата ... продава си и душата“.

Примерът на Ботев трябва да бъде ясен знак към онези, които днес претендират да ни бъдат водачи. България стои над всичко!

Животът и делото на Ботев са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България днес сведоха глави в знак на почит и положиха цветя пред паметниците на поета-революционер в цялата страна.

Пред паметника на Ботев в Борисовата градина в гр. София, се събраха много граждани, политици, общественици. Цветя пред паметника положиха и представители на СТДБ. 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн