Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на Капитан Петко Войвода

Днес, 7 февруари 2020 г., се навършват  120 години от смъртта на Капитан Петко Войвода (18.12.1844 - 07.02.1900) - символ на тракийското движение и български национален герой.

Животът на легендарния войвода е низ от подвизи и геройства в закрила на тракийци, на бедните, сиромасите и онеправданите,  на Родопите и Беломорието. Той е сред колосите на национално-освободителното ни движение, заел своето трайно място в сърцата на българите.

След смъртта му, родопският книжовник Стою Шишков, получава писмо от приятел на войводата, което завършва с думите:

„Той умря, но неговото име, неговите благи намерения и подвизи, неговите добри дела и примери ще останат вечно в сърцата на всички ни и ще се предават с уважение към покойника от поколение на поколение. Неговото име ще остане със златни букви записано в историята“.

Пророчески думи, които се потвърждават. Многобройните паметници на Капитан Петко Войвода, издигнати в България, Италия и Украйна  свидетелстват за народната признателност към  делото на войводата. Съюзът на тракийските дружества в България е организация, чиято стратегия включва издигане на паметници, в които се вгражда паметта и историческата истина за трагедията на тракийските българи и техните борби за освобождение и съхраняване на българския дух. Част от тази родолюбива дейност е изграждането на паметници на символа на организацията Капитан Петко Войвода. Припомняме, че по повод 175 години от рождението на войводата, през ноември и декември 2019 г., по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България, със съдействието на Столична община, Община Свиленград, Агенция „Митници”, ГД „Гранична полиция“ и с доброволните дарения на тракийци от цялата страна, бяха открити два паметника на големия българин  - на държавната граница на Република България при едноименния граничен пункт с Гърция и в „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина в София, редом с паметниците на Ботев и Левски. Днес, и двата паметника бяха отрупани с цветя от тракийци и признателни граждани.

По традиция, и тази година в деня на кончината на легендарния войвода членове на Съюза на тракийските дружества в България почетоха паметта на войводата и поднесоха венци и цветя  пред паметниците и паметните плочи на българския национален герой в цялата страна. В Хасково, Свиленград, Стара Загора, Димитровград, Варна, Бургас, Ямбол, Кърджали, Крумовград, Пловдив, Търговище и др. стотици тракийци, техните деца и внуци почетоха паметта му, показвайки по този начин, че приемствеността между поколенията се опира на безсмъртните морални стожери от българската история, какъвто е Капитан Петко Войвода, за да остане тракийската кауза вечно жива, свързваща миналото и настоящето (подробно поклонението в страната ще бъде отразено на стр. на в. „Тракия“).

Поклонението в столицата  се проведе пред паметника на Войводата в „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина. Представители на ръководството на СТДБ с председател Кр.Премянов, Кр. Беломорски - зам.- председател на ЦР на СТДБ, Ст. Начев-главен секретар на СТДБ, проф. Васил Проданов- директор на ТНИ,  д-р Ваня Иванова - член на ръководството на ТЖС, Божанка Богданова - председател на Националната тракийска инициатива „Завръщане към корените“, В. Пачилов - председател на Централен клуб „Родопи”, Мария Божкова - член на ВК на СТДБ, Тодор Коруев - гл. редактор на в. „Тракия”, трaкийци и признателни граждани положиха венци и цветя пред паметника на Капитан Петко Войвода.

 

Сн. 1 Представители на ТД "Г.Сапунаров" с председател Кирил Сарджев, деца, внуци и ученици през паметника на войводата в Хасково.

Сн. 2 Кр. Беломорски и Б. Богданова пред паметника на Капитан Петко Войвода в София.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн