Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на Апостола

147 години от обесването на Васил Левски

На 19 февруари т.г. се навършиха 147 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски (1837-1873), български революционер, основател на Вътрешната революционна организация, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение. Известен като Апостол на свободата, заради разработването на стратегия за освобождението на България от османско владичество, той мечтае за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Както справедливо отбелязва големият български историк акад. К. Косев „историческата заслуга на Васил Левски за България е, че от покорните българи, поданици на падишаха, той направи съвременен народ с претенции, който се бори за собствената държава“.

Левски е национален символ, чиито живот и дело се открояват по начин, присъщ на гений, за когото свободата и любовта към българския народ и Отечеството стоят над всичко. В този смисъл той ни завеща урок по национално достойнство, който трябва да научим!

Животът и делото на  големия български революционер са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в Бълтария с председател Красимир Премянов, участваха в официалните прояви в столицата и в страната.

Венци и цветя пред паметника на Васил Левски в София на официалната церемония бяха поднесени от Съюза на тракийските дружества в България, от Тракийския научен институт, от Тракийско дружество „Тракия“  София, от ТС НИ „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“.

Почит пред паметта на Апостола засвидетелстваха тракийци в цялата страна.

Сн.1 Тракийско дружество Несебър с кмета на града

Сн.2. Тракийско дружество Ивайловград с Д. Овчарова-кмет на града.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн