Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха Деня на Тракия и 107 години от Одринската епопея

Автор: д-р Ваня Ангелова ИВАНОВА

26 март е паметна дата в летописа на Съюза на тракийските дружества в България и една от най-славните и героични страници от българската история, чиято значимост може да се съизмерва с дати като 3 март и 6 септември.

Днес почитаме войните, загинали в Одринската епопея, която донася свободата на тракийските българи. 26 март е един от най-ярките символи на българската памет, която тачим и почитаме, защото народ, който не уважава миналото си, няма бъдеще.

26 март е ден на триумф, но и на трагедия.

Триумф, предизвикан от подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета по време на Балканската война.

Трагедия,  защото радостта от победите бързо се сменя с погром за  тракийските българи от тези райони и с етническо прочистване на тракийките земи, последвано от непоследователно поведение на политици и дипломати, които  и до днес не намират пътя към историческата справедливост.

В търсене на справедливост ние, тракийци сме толерантни, не търсим мъст за претърпените злини и спазваме завета на нашите предци „Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

Тази година, по независещи от нас обстоятелства не отбелязахме тържествено 26 март, но поставихме цветя пред паметниците на нашите деди.

В контекста на днешните тревожни реалности, макар и не в тържествена обстановка,  почетохме подвига на българските войни, паднали край Одрин и паметта на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на майка България.

Сн.1 Цветя от тракийци в Свиленград

В София бяха поставени венци пред паметниците на Одринци и Антим I, и пред паметника на Капитан Петко Войвода в Борисовата градина. Младежката организация при Тракийско дружество Свиленград, чиито председател е В. Вангелова, организира полагането на венци и цветя на знакови паметници, свързани с тракийското движение в града. Тракийци от Свиленград поставиха цветя и пред паметника на Капитан Петко Войвода на държавната граница на Република България при едноименния граничен пункт с Гърция. Венци и цветя пред тракийските паметници бяха поднесени в Хасково, Ивайловград, Ямбол, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Варна, Търговище и др.

Любка Димитрова от Тракийско дружество Ивайловград направи малки букетчета с цветя от собствената си градина и ги поднесе на паметниците на Капитан Петко Войвода и на Яни Попов.

Сн.2 Цветя от тракийци в Свиленград пред паметника на Капитан Петко Войвода на едноименния ГПП


Сн.3 Цветя пред паметника на Капитан Петко Войвода в Хасково поднесоха К.Сарджев и А. Георгиева

Денят на Тракия бе почетен в цялата страна от представители на тракийци, които свято пазят родовата памет.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн