Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ почетоха Деня на независимостта

Представители на СТДБ се поклониха пред паметта на предците ни, извоювали с дипломатически средства мястото на модерна и независима България на картата на Европа. Кр. Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, членовете на Върховния комитет: Кирил Йорданов, Паулина Петрова и Зорница Радонова почетоха Деня на независимостта - 22 септември с венци и цветя пред паметника на Незнайния воин.

Венец от името на СТДБ беше положен и във Велико Търново.

Представители на ТД „Царевец - 2021“ в старопрестолния град участваха в празничната програма, поднесоха венци и цветя на Пирамидата на Независимостта и пред паметника „Майка България”.

Обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г., е сред паметните исторически събития, заели заслужено място в историята на българската държава. Тази дата осмисля и борбите на тракийци.


Като компенсация за отхвърлената васалност на България, Русия опрощава дълга на Османската империя, останал от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава нейната независимост.

Обявяването на независимостта е историческо събитие, което ни дава основание за национална гордост и самочувствие, но и повод за размисъл. Тъжно е, когато в ден като днешния трябва да констатираме, че сме зависими и разединени от всевъзможни фактори. Тази констатация ни задължава да намерим обединителна  кауза, да запазим Родината си като наш дом и да изградим независима, демократична и благоденстваща България, обединителка на българите в отечеството и по света.

Дълбок поклон пред всички, които през 1908 година ни дадоха пример за държавническата мъдрост, отговорност и  единство в съдбовни за нацията ни моменти при отстояването на национални каузи.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн