Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Покана за 11-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ТРАКИЙСКИ И МАЛОАЗИЙСКИ ДРУЖЕСТВА

ПОТОМЦИТЕ НА ТРАКИЙСКИ И МАЛОАЗИЙСКИ БЕЖАНЦИ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
УВАЖАЕМИ ПОТОМЦИ НА ТРАКИЙСКИ И МАЛОАЗИЙСКИ БЕЖАНЦИ,

На 25 април 2020 г. в гр. Ивайловград ще се проведе 11-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“ с потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия, Мала Азия.                         

Националната инициатива-среща е завръщане към родовите корени, към спомена за мама и татко, баба и дядо, прадедите, към техния бит и обичаи, откриване на досега неоткрити близки и роднини, едно чувство на вълнение, което с думи не може да се опише.

Националната инициатива-среща е място, където ние потомците на тракийските и малоазийските бежанци поставяме въпроси свързани с нашите деди, правим предложения, предлагаме инициативи.

Домакини на Националната инициатива-среща „Завръщане към корените“ на 25 април 2020 г. в гр. Ивайловград ще бъдат г-жа Диана Овчарова, кмет на Община Ивайловград, г-жа Нели Кондузова и г-жа Любка Димитрова, представители на Тракийски клуб „Яни Попов“  в Ивайловград, съорганизатори на срещата.

На Националната инициатива-среща „Завръщане към корените“ на 25 април 2020 г. в гр. Ивайловград ще присъстват г-н Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, съорганизатор на срещата, членове на Централното ръководство на СТДБ, членове на ръководството на Тракийския научен институт, членове на ръководството на Регионалния съвет на тракийските дружества в Хасковска област.

На срещата са поканени да присъстват всички потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия от цяла България, тракийските дружества, представители на държавни и общински институции, представителство на Европейската комисия в България, ТЖС, ТМСБ, редакционният екип на вестник „Тракия“, историци, прависти, експерти от комисията по Тракийския въпрос към СТДБ, експерти от Държавна агенция „Архиви“ и по проект „Български имоти на българи-бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия, екипа на предаването „Прокудени от бащин край“, гости от други учреждения и медии.

В тази връзка моля:

• Да информирате и поканите Вашите членове и съграждани потомци на тракийски бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия за Националната инициатива-среща „Завръщане към корените“, Ивайловград, 25 април 2020 г.

• Най-късно до 13 март 2020 г.  да потвърдите желанието си за участие в 11-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“ от Вас и Вашите членове и от Вашите съграждани потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия и съпричастни към съдбата на тракийските и малоазийските бежанци.

Участниците в Националната инициатива – среща „Завръщане към корените” могат да носят със себе си спомени, родословни дървета, снимки на близки, стари снимки на дедите си, снимки на автентични предмети и експонати останали от дедите им, тракийски гозби за изложбата „От вкусните гозби на баба”, да бъдат облечени с тракийски и малоазийски носии.

Ще се радваме на Националната инициатива-среща „Завръщане към корените“ в гр. Ивайловград на 25 април 2020 г. всички заедно да се поклоним пред силата и непреклонния дух на дедите ни, пред техния стоицизъм, пред тяхната гордост и достойнство, въпреки ужасите на кървавия поход, въпреки дългия път по който са вървели, по който са падали, и се изправяли и напред продължавали, въпреки пустата съдба бежанска.

Приложения:
Програма за провеждане на националната инициатива-среща
Информация за хотели в Ивайловград за гости и участници
Важна допълнителна информация

С уважение,
Божана Богданова,
Инициативен екип за организиране и провеждане на
11-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“

ЗА КОНТАКТИ:
Божана Богданова
Председател на Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“
София, ул. „Кешан“ 3, ап. 18
тел. 0886 201 574
E-mail: bojana.bogdanova@gmail.com

ПРОГРАМА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА 11-ТА НАЦИОНАЛНА ИНИЦИАТИВА-СРЕЩА „ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ КОРЕНИТЕ”

ПРОВЕЖДАНЕ НА СРЕЩАТА:

Място: гр. Ивайловград, НЧ „Пробуда 1914“, ул. „Орфей“ № 1
Дата: 25 април 2020 г., събота
Начало: 09:30 часа

УЧАСТНИЦИ:

1. Потомци на бежанци от Тракия и Мала Азия

2. Гости 

3. Представители на държавни и общински институции

4. Представители на СТДБ

5. Представители на Община Ивайловград

6. Представители на ТНИ

7. Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане  към корените“ и  „По обратния път на дедите“

8. Тракийско дружество „Яни Попов“ гр. Ивайловград

9.  Представители на тракийски дружества

10. Представители на редакционен екип на в-к „Тракия”

11. Експерти от Държавна агенция „Архиви”

12. Представители на екипа на предаването „Прокудени от бащин край”

13. Представители на медии

ОРГАНИЗАТОРИ:

Съюз на тракийските дружества в България

Община Ивайловград

Тракийски научен институт

ТС „Национална инициатива „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите“

Тракийско дружество „Яни Попов“ гр. Ивайловград

25 април 2020 г., събота

09:30 – 10:00 ч.     Поднасяне на венци и цветя в памет на тракийските и малоазийските бежанци и тракийските герои.

10:00 - 10:30 ч.      Възстановка на събития за съдбата на тракийските и  малоазийските бежанци от 1913 г. и 1914 г.

10:30  - 11:15 ч.      Шествие до възрожденската църква „Българската“- катедрален храм „Св. Преображение господне“. Свещичка в памет на дедите ни.

11:15  – 12:45 ч.    Урок по родолюбие. Пленер за рисунки за деца и ученици „Моето родословно дърво“. Вкореняване на послание към младите в посадено дръвче.

11:45 – 12:45 ч.    „Род рои се, род не гине“. И по снимка една откриват се роднини не знаейки един за друг, не виждали се до сега. Посрещане на гости и  участници с питка, шарена сол и здравец. Попълване на анкетни карти. Материали за участниците. Бадж карти с имената на родните места на дедите. Изложби.

12:45 – 13:00 ч.      Заемане местата в залата

13:00 – 14:00 ч.     Национална инициатива-среща „Завръщане към  корените“. Ехо от родовата памет. Отличия и награди за участници в:Национален конкурс за есе и разказ за ученици на тема„Завръщане към корените“ /Родовата памет е жива/ и Пленер за рисунка за ученици на тема „Моето родословно дърво“

14:00 – 14:15 ч.    „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“

14:15 – 15:30 ч.    „Памет, синовна обич и преклонение“- спектакъл с участието на тракийски и малоазийски, ученически, арт, певчески и танцови фолклорни формации.

15:30 – 16:00 ч.     Справка с архивите.

16:00 – 17:00 ч.      Посещение на значими исторически обекти в Ивайловград

17:00 – 18:30 ч.     „С песните и танците на Тракия и Мала Азия - Род рои се, род не гине“ – веселие на бърдцето с автентични  тракийски и малоазийски песни, традиции и обичаи.

18:30 – 19:30 ч.       Свободно време

19:30 ч. – до края   „На раздумка“ продължава

Информация за хотели в Ивайловград за гости и участници

НАИМЕНОВАНИЕ ХОТЕЛ ТЕЛЕФОНЕН НОМЕР ЛИЦЕ ЗА КОНТАКТ

"АРМИРА" -0888 58 11 39 - БОЯДЖИЕВ
"ЛУКСОР"- 0876 99 54 72- КАФАДАРОВ
"СВ.СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА" - 0888 12 80 90 - МАРИЯ СЕМЕРДЖИЕВА
"ТРАКИЯ" - 0888 13 42 37 - ЗЕХТЕНДЖИЕВ
"АХРИДА"- 0898  62 86 53 -  ШИШМАНОВА
ЕКО ДОМ "ДАРИНА"- 0887 35 70 84 - КРАСИМИРА ГЕОРГИЕВА
БАЛАБАНОВАТА КЪЩА -0899 19 50 24 - БАЛАБАНОВИ

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
УВАЖАЕМИ ПОТОМЦИ НА ТРАКИЙСКИ  И  МАЛОАЗИЙСКИ БЕЖАНЦИ,

Във връзка с организацията и провеждането на 11-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“, Ви информираме, че

За желаещите да пренощуват в гр. Ивайловград е:

• Предложена информация с координати на хотели в Ивайловград.

Организирана е:

• Официална вечеря „На раздумка“ продължава… с тракийски гозби, тракийски песни и хора, томбола, викторина, много изненади в хотел „Св. Св. Константин и Елена“, Ивайловград, ул. „Армира“ № 8, залите на ресторанта.  Стойността на един куверт е 22.00 лв.

Затова Ви моля, най-късно до 13 март 2020 г. 

• Да потвърдите желанието си за участие в 11-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените“ от Вас и Вашите членове и от Вашите съграждани потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия и съпричастни към съдбата на тракийските и малоазийските бежанци, информацията е необходима във връзка с организацията на срещата;

• Да потвърдите желанието си за участие в организираната официална вечеря в залите на ресторанта на хотел „Св. Св. Константин и Елена“, Ивайловград, ул. „Армира“ № 8, от Вас и Вашите членове и от Вашите съграждани потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия на e-mail: bojana.bogdanova@gmail.com или на адрес София, пощ. код 1527,  ул. „Кешан“ № 3, ап. 18, ет. 6, тел. 0886 201 574, Божана Богданова.

• Участниците в срещата, които желаят да продължат и да участват в „На раздумка“ продължава… с тракийски гозби, тракийски песни и хора, томбола, викторина, много изненади в хотел „Св. Св. Константин и Елена“, Ивайловград, ул. „Армира“ № 8 в залите на ресторанта на 25.04.2020 г. от 19:30 ч. трябва да преведат съответно посочената стойност от 22.00 лв. за куверт за официалната вечеря най-късно до 27 март 2020 г. на банкова сметка в:

ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА
ЦКБ АД (CECBBGSF)  IBAN: BG70CECB97901003467900 – Разплащателни (текущи)
БОЖАНКА ПЕТРОВА БОГДАНОВА

или да внесат стойността в брой при Божана Богданова срещу получена квитанция за внесената сума и повода за внасянето й.

На 25 април 2020 г. при регистрацията Ви за участие в срещата срещу представено нареждане по банка за преведената стойност от 22.00 лв. или квитанция за внесените в брой 22.00 лв. - стойността за куверта ще получите талон с номер, който трябва да представите в ресторанта и пазите до края „На раздумка“ продължава, за да участвате с него и в томболата. С едно нареждане може да бъде преведена стойността на кувертите за всички желаещи от групата, дружеството.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн