Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“ гостува в църквата „Св. св. Константин и Елена" в Одрин

Източник: МВнР: https://www.mfa.bg/embassies/turkeygc/news/32025

Изложба, посветена на 125-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България, гостува в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин.

Двадесетте пана проследяват в хронологично-тематичен ред основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба  на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност в България и зад граница. Чрез снимки и документи са възкресени образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет.

През годините, българската дипломатическа мисия в Одрин, съвместно със Съюза на тракийските дружества в България, полагат активни усилия за запазване на културното и историческото наследство на България в Одрин, за съхранението и опазването на двата действащи български храма и за отстояване на служението на български език в българските църкви в града.

Експозицията е дело на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт. За създаването ѝ са ползвани материали от Държавна агенция „Архиви“, архивите на БАН и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Официалното представяне на изложбата ще се състои на 18 декември 2021 г. от 16.00 ч. като на него ще присъстват Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, български свещеници от Стара Загора и Свиленград, отец Александър Чъкърък, хорът при Катедрален Храм „Св. Никола“- гр. Стара Загора, председателят на Съюза на тракийските дружества в България г-н Красимир Премянов, представители на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“- гр. Хасково и др.

Всички желаещи могат да присъстват на официалното представяне или да разгледат експозицията, която ще остане в Одрин до края на м. януари 2022 г., при спазва на действащите в страната противоепидемични мерки.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн