Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на Апостола на свободата

На 18 февруари 2023 г. се навършиха 150 години от обесването на Васил Иванов Кунчев - Левски (18 юли 1837 - 18 февруари 1873), български революционер, основател на Вътрешната революционна организация, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение. Известен като Апостол на свободата, заради разработването на стратегия за освобождението на България от османско владичество, той мечтае за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Левски е национален символ, чиито живот и дело се открояват по начин, присъщ на гений, за когото свободата и любовта към българския народ и Отечеството стоят над всичко. В този смисъл той ни завеща урок по национално достойнство, който трябва да научим!

Животът и делото на  големия български революционер са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България, участваха в официалните прояви в столицата и в страната, поднесоха венци и цветя, засвидетелстваха почит пред паметта на Апостола.

В София в поклонението участваха: Кр. Беломорски -заместник-председател на ЦР на СТДБ, член кор. проф. Васил Проданов - председател на ТНИ, Светла Пълева, Зорница Радонова, Иван и Петко Стамболиеви, Петър Драгоев.

В поклонението във Варна участваха проф. Маринела Грудева, доц. Геновева Михова - председател на ТНИ в морската столица, Манол Манолов - председател на Регионалното тракийско дружество, тракийци от местното дружество и членове на ТНИ.

Стефан Колев, председател на ТД „Странджа” - Бургас, заедно с членове на дружество, участва в церемонията по полагането на цветя в морския град. В мероприятието участваха и представители на младежката секция с председател д-р Владимир Македонски. Младите пламенно рецитираха в един глас с водещите стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. Най-малкият участник в процесията, част от дружество „Странджа“,  положи букет и разказа на събралото се множество за делото, борбата и обезсмъртяването на Дякона.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн