Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на Апостола

146 години от обесването на Васил Левски

На 19 февруари т.г. се навършват 146 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски (1837-1873), български революционер, основател на Вътрешната революционна организация, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение. Известен като Апостол на свободата, заради разработването на стратегия за освобождението на България от османско владичество, той мечтае за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” организираха отбелязването на годишнината с архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски, литийно шествие  и  възпоменателна церемония-поклонение пред паметника на Апостола.

На възпоменателната церемония присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева, патриарх Неофит, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, министри, депутати, посланици, признателни граждани.

Животът и делото на  големия български революционер са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в Бълтария с председател Красимир Премянов, заедно с представители на Тракийския научен институт и Софийското тракийско дружество участваха в официалните прояви и  положиха венци пред паметника на Васил Левски в столицата.

Членовете на Тракийско дружество „Странджа” в Бургас почетоха годишнината от смъртта на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на Свободата в морската градина. Председателят на дружеството Стефан Колев организира импровизирана беседа за делото на Апостола, като прочете откъси от негови писма и от „Тефтерчето на Левски”.

Стефан Колев обърна внимание, че думите на революционера са напълно актуални и днес и цитира откъс от писмо на Левски, в което е записано: „Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.” Така и ние днес желаем да обединим силите на тракийци, срещу което обединение не ще може да противостои никоя стихия, подчерта Стефан Колев.

Паметта на Апостола бе почетена от тракийци в Пловдив, Варна, Стара Загора, Сливен, Хасково, Любимец, Созопол, Несебър, Кърджали, Димитровград, Асеновград, В. Търново, Русе и др.

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн